ASML profiteert van goede cijfers van chipmaker Intel

Indices - De AEX sloot vrijdag op 361,32 punten, nauwelijks hoger dan het slot van donderdag. De index voor middelgrote fondsen, de Midkap, klom 0,3 procent op 649,04 punten. De graadmeter in Parijs won 0,2 procent, terwijl de DAX in Frankfurt onveranderd de week uitging. De Britse FTSE verloor 0,4 procent.


In eerste instantie stonden er verliezen op de borden van de graadmeters, nadat bekend was geworden dat de reserveratio voor Chinese banken per 20 januari met 50 basispunten omhooggaat. Het is de vierde keer in ruim twee maanden tijd dat China de eisen voor bankreserves verhoogt om de economische groei af te remmen en daarmee de inflatie te beteugelen.


De zorgen over de Europese schuldencrisis speelden op de achtergrond ook nog mee, ondanks de succesvolle veilingen van staatsleningen door Portugal en Spanje deze week.

ASML -Technologie-aandelen, zoals die van de toeleveranciers aan de chipindustrie ASML en ASM International (ASMI), stegen sterk, dankzij een recordwinst die Intel donderdag bekendmaakte. De Amerikaanse chipfabrikant wil de investeringen met ruim 70 procent verhogen tot 9 miljard dollar. Hiervan zullen bedrijven als ASMI en ASML waarschijnlijk profiteren. ASML en ASMI wonnen respectievelijk 6,4 en 5 procent. In Londen won Intel-concurrent ARM 5,3 procent.

Staal - Onder de verliezers aan het Damrak was ArcelorMittal met een verlies van 0,6 procent. Het staalconcern bundelt de krachten met zijn Canadese branchegenoot Nunavut om het eveneens Canadese Baffinland Iron Mines over te nemen.


Andere verliezers in de AEX waren Heineken (min 0,9 procent), telecombedrijf KPN (min 0,9 procent) en chemieconcern DSM (min 0,8 procent).

Spyker - Bij de kleinere fondsen was Spyker Cars een opvallende winnaar met een koerswinst van 3,4 procent. Topman Victor Muller kondigde vrijdag samen met Saab-baas Jonsson op de Autosalon van Brussel de nieuwste Saabmodellen aan.


Meer over