‘Askin bevrijdde universiteit’

In Turkije geloven velen niet dat professor Askin terecht van corruptie wordt beschuldigd. De regering zou niet enthousiast zijn over zijn verzet tegen de islamisering van het onderwijs....

Na 76 dagen voorarrest is prof. Yücel Askin vrijgelaten. De rector magnificus van de Yüzüncü Yil Universiteit in de Turkse oostelijke stad Van zat sinds half oktober vast op verdenking van corruptie. Justitie verdenkt hem ervan te hebben gefraudeerd bij de aankoop van medische apparatuur voor de universiteit. Hij zou de papieren van de Spaanse leverancier Expansyion hebben vervalst.

De rechtbank in Van bepaalde op oudejaarsdag dat er geen reden meer was Askin langer vast te houden. De rechtszaak wordt op 19 januari voortgezet, met nog negen andere verdachten.

Terwijl Askin in het buitenland was, doorzocht justitie zijn woning. Tientallen antieke voorwerpen werd in beslag genomen, hetgeen breed werd uitgemeten in de pers. De suggestie was dat Askin de kostbaarheden had gesmokkeld. Kort daarna werd de hoogleraar gearresteerd.

Justitie heeft de aanklacht wegens smokkel intussen laten vallen. Alle antieke kostbaarheden die hij in huis had, waren keurig geregistreerd.

Askin deelde zijn cel met medeverdachte Enver Arpali, de vice-secretaris-generaal van de universiteit, die sinds juli vast zat. Die verhing zich half november in zijn cel. Zijn lijk werd ontdekt door Askin, die daarna met hartklachten werd opgenomen in de gevangenisboeg.

Askins collega’s namen het snel op voor hem. In een verklaring vroegen zeventig rectores magnifici zich af of ‘hij de prijs betaalt voor corruptie of voor het beschermen van de seculiere republiek en het verdedigen van zijn universiteit tegen pogingen deze om te vormen tot een madrassa’.

Want daar gaat het conflict over. De corruptie-aanklacht is maar een excuus om Askin weg te werken, zo luidt de redenering. Inderdaad staat justitie niet sterk. De aankoop van Spaanse medische apparatuur vond plaats in 1998, een jaar voordat Askin de baas werd op de universiteit van Van. Bovendien was hijzelf degene die justitie inlichtte over mogelijke onregelmatigheden bij de koop. Premier Tayyip Erdogan reageerde knorrig op de verklaring van de academici. ‘Iedereen zou zich eens met zijn eigen zaken moeten bemoeien’, vond hij.

Erdogan en zijn conservatief-religieuze achterban willen de toelatingseisen voor de universiteiten versoepelen. Het verbod op het dragen van hoofddoekjes maakt studeren onmogelijk voor diep-religieuze vrouwen, vindt Erdogans AK-partij.

Bovendien wil de regering dat studenten van de Imam Hatip-scholen (koranscholen) zonder belemmering toegang krijgen tot universiteiten. De door de staat benoemde leden van de Raad voor het Hoger Onderwijs (YOK) hebben dat altijd weten tegen te houden, bevreesd als ze zijn voor een sluipende islamisering van het wetenschappelijke onderwijs.

Veel Turkse commentatoren beschouwen prof. Askin als een onverschrokken seculiere held die de bezem stevig door de faculteitsgebouwen heeft gehaald. De universiteit van Van zou een broeinest van islamisten zijn, en stond zelfs bekend als de ‘Hezbollah-universiteit’. Ze was in handen van ‘islamistische sekten’, schreef columnist Emin Colasan in de massakrant Hürriyet. ‘Askin heeft de universiteit bevrijd.’

Meer over