Asielaanvragen stijgen licht tot 1700 vorige week

Het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt, stijgt weer licht. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie maakte maandag bekend dat het er afgelopen week 1700 waren. Een week geleden klopten 1600 asielzoekers aan in Nederland, de weken daarvoor waren dat er nog 2200 en 2500.

Protest in Enschede tegen de komst van een azc. Beeld anp
Protest in Enschede tegen de komst van een azc.Beeld anp

Nu weer wat meer asielzoekers zich melden, blijft volgens Dijkhoff 'volop de druk' om nieuwe opvangplekken te regelen.

Dijkhoff: 'Normaal gesproken zou je in deze tijd van het jaar een afname zien, maar nu lijkt het er sterk op dat mensen denken: 'Misschien dat het nu nog kan. We gaan nu naar Europa', aldus de bewindsman.

De afgelopen tijd varieerde het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvroeg enorm. De wekelijkse instroom lag steeds tussen de 2200 en 4200. Dijkhoff vindt het moeilijk in te schatten hoe de asielstroom de rest van dit jaar zal verlopen. Maar hij rekent er niet op dat het aantal de komende weken sterk zal dalen.

Het blijft spannend, vindt hij. 'Het is niet te zeggen dat we het einde van het jaar halen zonder dat het een dag voorkomt dat we geen opvang hebben''. De provincies en gemeenten werken volgens hem goed mee. 'Maar het kost tijd. En met een instroom zoals we nu hebben van 1700 in de week, heb je die tijd niet.''

Asielzoekers uitzetten doe je zo

Geen vreemdeling maakt de dure en gevaarlijke reis naar Nederland om met lege handen te worden teruggestuurd. Toch moeten jaarlijks duizenden asielzoekers worden uitgezet. Hoe gaat dat in z'n werk? Volkskrant-verslaggeefster Charlotte Huisman brengt het in kaart.

Gevangenis

De noodopvang voor ruim 1100 asielzoekers in de voormalige gevangenis in Alphen aan den Rijn heeft vanaf maandag eigen wifi, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) volgens Omroep West.

De vluchtelingen maakten bij gebrek aan een internetverbinding gebruik van wifi in het nabijgelegen winkelcentrum om te bellen en whatsappen met familie. Winkeliers waren bang voor overlast en besloten daarop het netwerk uit te schakelen.

Meer over