Asbestbedrijf Eternit komt over de brug

Het asbestverwerkende bedrijf Eternit gaat een schadevergoeding uitkeren aan asbestslachtoffers in het Twentse Goor. Het betreft hier mensen die niet voor het bedrijf hebben gewerkt....

Staatssecretaris Van Geel van Milieu is blij dat Eternit zijn ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ heeft genomen. Tot nu ontkende het bedrijf aansprakelijk te zijn voor hoge aantal kankergevallen in Goor.

Eternit wil vooralsnog alleen nieuwe slachtoffers financieel bijstaan. Van Geel neemt daar geen genoegen mee. Hij wil de komende twee maanden gebruiken om met het bedrijf een regeling te treffen.

De staatssecretaris wil ook een landelijk, door bedrijven gefinancierd fonds instellen voor asbestslachtoffers. Eternit heeft dit geëist, omdat volgens het bedrijf minder dan 2procent van de slachtoffers uit Goor komt. Onlangs bleek dat bij inwoners van Goor, en vooral bij vrouwen, meer long- en buikvlieskanker (mesothelioom) voorkomt dan elders in Nederland. Ook bij mensen die niet voor Eternit hebben gewerkt.

Het bedrijf betaalt al smartengeld uit aan (oud)werknemers en hun huisgenoten die ziek zijn geworden. De vergoeding bedraagt volgens Van Geel 49 duizend euro. Hij wil dat ieder nieuw slachtoffer hetzelfde bedrag ontvangt.

Meer over