Asbest hindert sloop boerderijen De Horsten

WASSENAAR - De twee wederopbouwboerderijen in Wassenaar die het koningshuis wil slopen, zitten vol asbest. Dat blijkt uit inventarisaties die eind 2009 zijn gemaakt. De asbeststudies maken deel uit van de namens koningin Beatrix ingediende sloopaanvragen voor de boerderijen op koninklijk landgoed de Horsten.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl
Luchtfoto van Landgoed de Horsten. © ANP Beeld
Luchtfoto van Landgoed de Horsten. © ANP

De ene boerderij (adres: Eikenhorst 3) bevat volgens de inventarisatie een oppervlakte van circa 600 vierkante meter aan asbesthoudende platen, ventilatiekanalen, deuren en vloeren. Bij de andere (Raaphorst 5) is in totaal bijna 200 vierkante meter van het kankerverwekkende materiaal aangetroffen.

Duurder en ingewikkelder
De onderzoeken zijn uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Grondvitaal uit Putten. Zij betraden bijna een jaar geleden in asbestwerende pakken en met maskers op de boerderijen op het landgoed, om monsters te nemen en de besmette ruimtes te fotograferen. Gevolg van de aanwezigheid van asbest is dat het verbouwen of slopen van de panden duurder en ingewikkelder wordt.

De monumentale boerderijen op landgoed de Horsten, op een steenworp afstand van het woonhuis van kroonprins Willem-Alexander, zijn voorwerp van felle discussie. Beatrix wil de panden slopen, en er 'nieuwe bouwwerken' voor oprichten - zo staat in de sloopaanvragen. Deze nieuwe gebouwen moeten passen in een 'inpassingsplan', zo wordt het namens de koningin in de gemeentelijke documenten vermeld.

Nog indienen
De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie echter weten dat het genoemde inpassingsplan 'niet bestaat' en nog moet worden ingediend, mogelijk door iemand die geen deel uitmaakt van het Koninklijk Huis. De vondst van asbest noemt de Rijksvoorlichtingsdienst 'oud nieuws.'

Leo Dubbelaar van erfgoedvereniging de Cuypersstichting, die strijdt voor het behoud van de boerderijen, heeft maandag direct het inpassingsplan en alle andere correspondentie over de Horsten opgevraagd bij de gemeente Wassenaar. 'Er wordt in diverse officiële documenten gerept over het inpassingsplan. Natuurlijk bestaat dat. Als wij erom vragen, zal de gemeente het moeten afstaan.
Als ze dat weigeren, heeft Wassenaar een groot probleem,' aldus Dubbelaar.

null Beeld
Meer over