Arubanen schrikken van hun dikke buik

Vier van de vijf Arubanen kampen met overgewicht. Groente en fruit staan weinig op het fastfoodmenu...

Jean Mentens

De buikomvang van de Arubaanse man is gemiddeld een meter, gemeten over de navel. De gemiddelde Arubaanse schone heeft een taille van 90 centimeter. De mensen op Aruba zijn over het algemeen riant dik. Bij de mannen kampt 82,8 procent met overgewicht. Van mannen met ondergewicht is op het eiland niet eens sprake. Bij de vrouwen is 72,5 percent te zwaar en hoe ouder de dame, hoe groter de kans op ernstig overgewicht.

Met een nieuwe ‘Steps’-methode, die wordt aanbevolen door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is er op Aruba, op last van het ministerie van Volksgezondheid, een groot onderzoek gepleegd. In drie stappen, inclusief een medische keuring, is gemeten hoe fit de volwassen bevolking is.

De cijfers zijn verwoestend: slechts 10 procent van de ondervraagden beweegt genoeg, bijna iedereen eet te weinig groente en fruit, amper 10 procent gebruikt geen alcohol. De bloeddruk van een op de vijf Arubanen is gevaarlijk hoog en vier op tien mensen kampen met een ernstig verhoogd cholesterolgehalte. Lichtpuntje is dat Arubanen relatief weinig roken: slechts 12 procent van de Arubanen rookt, maar dan weer wel vijftien sigaretten per dag.

Bij de Directie Volksgezondheid van het ministerie zijn ze flink geschrokken: meer dan de helft van de Arubanen loopt risico op diabetes, hart- en vaatziekten of andere, ernstige gezondheidsklachten die het gevolg zijn van overgewicht.

Maribelle Tromp, leider van het onderzoek door de Directie Volksgezondheid, vermoedt dat de premies voor de zorgverzekering in de toekomst omhoog zullen schieten. ‘We moeten dringend from one heavy island to one healthy island ’, zegt ze. Maar waar te beginnen? Ze denkt aan een agressieve, confronterende campagne om de mensen tot bewegen aan te sporen en ze ervan te overtuigen gezonder te eten. ‘Groenten en fruit zijn hier heel duur, misschien moet er subsidie op’, denkt ze hardop. ‘Zelfs de arme mensen zijn hier dik, want hoe goedkoper, hoe slechter de kwaliteit van het voedsel.’

De eetcultuur op het eiland is een snackcultuur geworden. Onder invloed van het toerisme is er op elke straathoek wel een fastfood restaurant te vinden. Chips en frisdranken zijn in de supermarkten niet aan te slepen. Bewegen was in de warme tropen toch al niet populair.

Er wordt ingezet op een gezondere bevolking in de toekomst door zo spoedig mogelijk een project te starten onder de Arubaanse kleuters en die campagne indien mogelijk uit te breiden tot de basisschool. ‘De ouderen zijn lastig van hun slechte gewoonten af te brengen’, zegt Tromp.

Ze geeft toe dat ook onder kinderen veel overgewicht bestaat: ‘Wat dat betreft gaat hier steeds meer op Amerika lijken.’

Meer over