Aruba trekt voordracht minister opnieuw in

Aruba heeft de omstreden voordracht van Glenbert Croes tot minister van Vervoer en Communicatie opnieuw ingetrokken. Dit heeft premier Kok vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad....

Van onze verslaggever

Een commissie van goede diensten zal de procedures van benoemingen van Arubaanse ministers onder de loep gaan nemen.

De kwestie duurt al maanden. Midden oktober wees de Nederlandse gouverneur Koolman van Aruba de voordracht voor de tweede keer af. De Arubaanse premier Eman besprak de kwestie daarop met minister Peper van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris De Vries van Koninkrijksrelaties.

Kok zei gisteren dat hij er de afgelopen weken druk mee was geweest om de affaire tot een goed einde te brengen. De commissie van goede diensten is in het leven geroepen om Eman iets in handen te geven waarmee hij kan thuiskomen, zo melden ingewijden.

Gouverneur Koolman weigerde Croes tot minister te benoemen, omdat hij relaties zou hebben met dubieuze zakenlui. Croes vormt daardoor een onaanvaardbaar risico voor het koninkrijk, aldus Koolman. De gouverneur baseert zich op gegevens van de Arubaanse veiligheidsdienst.

De Arubaanse premier Eman vindt de benoeming een zaak van de Arubanen zelf. Eerder verweet de Arubaanse regering Nederland bemoeienis en inmenging.

In het vorige Arubaanse kabinet raakte Croes, zoon van oud-premier Betico Croes, in opspraak omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor onregelmatigheden bij grote projecten, zoals de uitbreiding van de haven en het vliegveld.

De Arubaanse Rekenkamer verweet Croes toen onbevoegd en oncontroleerbaar handelen.

Meer over