Aruba gaat vandaag naar de stembus

Vandaag zullen de ruim 64 duizend kiezers naar de stembus gaan voor de Statenverkiezingen van Aruba. Acht partijen doen mee, maar de strijd speelt zich vooral af tussen de MEP van premier Nelson Oduber en de AVP onder leiding van Mike Eman.

Van onze correspondent Jean Mentens

Het is lastig te zeggen wie er straks als winnaar uit de bus komt: er zijn geen peilingen die enige indicatie geven en zelfs de onafhankelijke politieke commentatoren van de kranten of van de televisie durven zich niet aan voorspellingen te wagen. De grote vraag is of één van de twee traditionele partijen genoeg zetels in de wacht sleept om alleen te regeren, of dat een kleine partij hen kan dwingen tot coalitievorming. De twee grote partijen hebben daarin weinig zin: ze willen niet op de vingers gekeken worden door een kleine coalitiepartner.

MEP en AVP hebben ieder nog steeds forse aanhang, die met veel feestgedruis en vlagvertoon het straatbeeld probeert te overheersen. Vroeger werd op Aruba het kiesgedrag van de ouders op de kinderen overgedragen en bepaalde de wijk waar je was geboren of je geel was (kleur van de MEP) of groen (AVP).

Buurtloyaliteit

Met de instroom van migranten uit de omringende landen die jarenlang noodzakelijk was om de economie draaiende houden, ligt dat stemmen volgens familietraditie of buurtloyaliteit niet meer voor de hand. Die migranten hebben ondertussen de Nederlandse nationaliteit, mogen stemmen en daarvan proberen de kleinere partijen te profiteren.

Die kleine partijen hebben de bestrijding van corruptie, zelfbevoordeling en vriendjespolitiek centraal gesteld in hun campagne. Dat zijn zaken die zowel de MEP als de AVP worden aangewreven.

Welke partij mogelijk meer zetels haalt dan die ene zetel nu is de RED, de linkse partij van pater Rudy Lampe. Zijn partij heeft de afgelopen jaren vooral onder de beter opgeleide kiezers aan geloofwaardigheid en prestige gewonnen. Ook de liberale MPA van Monica Kock (nu 1 zetel) en de links-liberale PDR van Andin Bikker die in 2005 amper twee dozijn stemmen te kort kwam voor een zetel, zouden MEP (nu 11 zetels) of AVP (nu 8 zetels) kunnen beletten een meerderheid te verwerven van de 21 beschikbare zetels. De overige partijen worden slechts als figuranten gezien.

Cruciaal moment

De verkiezingen komen op een cruciaal moment. Er is in de campagne amper aandacht voor geweest, maar het eiland verkeert in economische crisis. De Centrale Bank heeft becijferd dat door de krimp van de economie en de stijging van de werkloosheid de belastinginkomsten met 6,6 procent daalden, terwijl de overheidsuitgaven stegen met 7,7 procent. De overheidsschuld steeg met 5,6 procent sedert het begin van dit jaar.

De Amerikaanse toeristen, die voor het gros voor de inkomsten zorgen, blijven in toenemende mate weg. Dat leidde tot een terugval van 10,5 procent in de opbrengsten uit toerisme.

Ook andere sectoren worden getroffen. De olieraffinaderij van Valero in San Nicolas ligt stil en staat te koop. Meer dan achthonderd werknemers hebben door de sluiting hun baan verloren.

Oduber en Balkenende (ANP) Beeld
Oduber en Balkenende (ANP)
Meer over