Nieuws

Artsenfederatie: dokter kan restjes AstraZeneca met gerust hart aan zestigminners geven

De Artsenfederatie KNMG wil dat het ‘in uitzonderlijke gevallen’ mogelijk moet zijn om zestigminners te vaccineren met AstraZeneca. Volgens de federatie valt het onder bepaalde voorwaarden afwijken van de vaccinatieregels onder ‘goede zorg’ en is de kans dat artsen aansprakelijk worden gesteld ‘gering’.

Een huisarts in Ede vaccineert een client met het coronavaccin van AstraZeneca. Beeld ANP
Een huisarts in Ede vaccineert een client met het coronavaccin van AstraZeneca.Beeld ANP

Het advies kan twijfelende artsen over de streep trekken. Het demissionair kabinet wil, op advies van de Gezondheidsraad, bij voorkeur geen mensen jonger dan zestig inenten met AstraZeneca, omdat het risico op een bijwerking relatief zwaar weegt door de lage kans op sterfte door het coronavirus. Het staat huisartsen vrij om een andere afweging te maken, maar zij tonen zich voorzichtig omdat ze bang zijn aansprakelijk te worden gesteld. De beroepsvereniging heeft dit advies na overleg met verzekeraars opgesteld en zegt dat de kans daarop klein is.

Tot dusver stelde de VvAA, waar veel artsen hun aansprakelijkheidsverzekering hebben lopen, dat ‘aansprakelijkheid niet kan worden uitgesloten’ als huisartsen tegen het advies van de Gezondheidsraad in prikken. Door het bericht van de Artsenfederatie zal de organisatie zich op ‘haar standpunt herzien’, schrijft het KNMG in een verklaring. De VvAA was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Het KNMG gelooft dat ‘in uitzonderlijke gevallen’ huisartsen zestigminners een AstraZeneca-prik moeten kunnen geven. De federatie denkt dan aan mensen voor wie een alternatief als Pfizer niet spoedig in het verschiet ligt, maar voor wie een vaccinatie ‘om medische of sociale reden’ wel wenselijk is. Huisartsen moeten die richtlijn naar eigen inzicht kunnen interpreteren. Het kunnen maken van die inschatting ‘is onderdeel van de professionele standaard’, aldus het KNMG.

Met de verklaring wil de federatie niet de prikstrategie van het kabinet in de weg zitten. De mededeling heeft betrekking op de restvaccins, de doses die aan het eind van de dag overblijven en anders weggegooid worden. Deze potentiële ‘spillage’ vormt maar een klein aantal, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging. Zeker nu veel oudere mensen een afspraak maken voor hun tweede prik. ‘We moeten vooral niet een beeld creëren dat nu allerlei dingen mogelijk zijn bij de huisarts.’

Volgens de LHV is het essentieel dat er duidelijke richtlijnen komen hoe met restvaccins om te gaan. De verklaring van het KNMG biedt niet genoeg soelaas daarvoor, zegt de woordvoerder. ‘Daarin staat dat de kans op aansprakelijkheid ‘gering’ is en artsen verzekerd ‘dienen’ te zijn hiervoor. Eigenlijk wil je het gewoon uitsluiten. Daarvoor heb je een uitspraak van de VvAA of het ministerie nodig.’

Het ministerie kon nog niet inhoudelijk reageren op de verklaring. Wel is zij ‘bezig’ met het onderwerp, laat zij weten via een woordvoerder. Eerder liet minister De Jonge (Volksgezondheid) bereid te zijn AstraZeneca beschikbaar te stellen voor zestigminners. Tot dusver is dat door de vaccinschaarste geen optie, zei de bewindsman.

Meer over