Artsen en ouders in VS strijden over recht op leven, of op dood

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Wie gaat er over je leven? Je familie of de doktoren? Dat is de vraag in een juridisch steekspel tussen de ouders van een Californisch meisje van 13 en haar artsen. Jahi McMath werd begin december geopereerd aan haar amandelen, er ging iets vreselijk mis en het ziekenhuis verklaarde haar daarna hersendood. Maar haar hart klopt nog. Daarom willen de moeder en vader niet dat de doktoren hun dochter van de beademingsapparatuur halen.

Diverse rechtbanken hebben zich de afgelopen weken over de zaak gebogen. Vrijdag werd onder bemiddeling van een rechter een akkoord bereikt tussen de ouders en het Children's Hospital in Oakland. Het hield in dat het meisje naar een ander medisch centrum kon worden vervoerd, waar ze haar wel verder willen verzorgen.

De advocaat van de familie, Chris Dolan, twitterde zondagavond dat Jahi het kinderziekenhuis 'veilig' had verlaten. De bestemming was onbekend. Een verpleeghuis op Long Island in New York had aangeboden het kind op te nemen. Maar maandag was niet duidelijk of Jahi daar ook naartoe was overgebracht. De ouders moesten niet alleen een ander ziekenhuis zien te vinden voor hun dochter maar ook artsen die bereid waren erop toe te zien dat haar hart zou blijven kloppen tijdens het vervoer.

Jahi McMath had last van slaapapneu, een ademhalingsstoornis tijdens het slapen. Ze werd opgenomen voor een operatie, waarbij haar amandelen en bepaalde klieren zouden worden verwijderd. Er traden complicaties op. Volgens de advocaat verloor ze veel bloed, als gevolg waarvan ze een hartstilstand kreeg en de toevoer van zuurstof naar de hersenen stilviel. Na twee dagen verklaarde het ziekenhuis het meisje officieel dood en wilde het de kunstmatige beademing stopzetten. Daartegen kwamen de ouders in geweer.

'Haar hart klopt en haar bloed stroomt. Ze beweegt als ik dicht bij haar kom en tegen haar praat. Dit is niet een dode', zegt moeder Nailah Winkfield. 'Ik geloof in God, en als hij wil dat ze sterft, zou hij dat allang gedaan hebben.'

Het kinderziekenhuis in Oakland was uitgesproken in zijn weigering het meisje met machines in leven te houden. Dat het onder het akkoord van vrijdag niet werd gedwongen dat te doen, noemde een woordvoerder 'een belangrijke medische en juridische overwinning voor ons ziekenhuis en alle medische centra'. Andere artsen, onder wie een door de rechter aangewezen neuroloog, bevestigden dat het kind hersendood is.

De zaak herinnert aan die van Terri Schiavo, die in 2005 in Florida stierf na een juridisch gevecht van vijftien jaar over de vraag of haar nog slechts vegeterende lichaam in leven moest worden gehouden. Familieleden van haar steunen nu de ouders van Jahi McMath. Oud-presidentskandidaat Mike Huckabee besteedde dit weekeinde veel aandacht aan de zaak in zijn programma op de rechtse zender Fox. Onder sociaal conservatieven is het sentiment dat de familie het laatste woord moet hebben over het al dan niet in leven houden van een familielied.

Er wordt overigens een onderzoek ingesteld naar de vraag waarom een routineoperatie zo mis kon gaan.

undefined

Meer over