Artsen adviseren ziekenhuisopname verdachte Papon

De twee artsen die Maurice Papon hebben onderzocht, bevelen aan hem gedurende zijn proces in een ziekenhuis te laten verblijven....

Van onze correspondent

PARIJS

Papon staat terecht in verband met zijn rol bij de deportatie van 1560 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De twee artsen adviseerden Papon op te laten nemen en dagelijks te laten onderzoeken, omdat hij in 1996 drie bypasses heeft gekregen.

Volgens zijn advocaat, maître Varaut, had Papon tijdens de zitting van donderdag last van een 'kleine inzinking', en moest hij worden geholpen bij het verlaten van de 'loge' waar hij als verdachte zit.

Van de honderdzestig opgeroepen getuigen heeft een veertigtal laten weten niet beschikbaar te zijn. Onder hen oud-president Giscard-d'Estaing, onder wie Papon eind jaren zeventig minister van Begrotingszaken was. Giscard laat zich excuseren omdat hij op de dag dat hij is opgeroepen in de Assemblée Nationale moet zijn.

Ook oud-burgemeester Chaban-Delmas van Bordeaux laat verstek gaan, om gezondheidsredenen. Een andere vooraanstaande politicus, oud-premier Raymond Barre, zal waarschijnlijk wel getuigen.

Meer over