Artiesten op Pinkpop vergrijzen in hoog tempo

Rollatorgrappen over Pinkpop? Die staan al even op de zwarte lijst, want zijn een cliché. En dat is ook weer veelzeggend. De vergrijzing van Pinkpop, en dus ook bij de grote namen op het hoofdpodium van het Limburgse popfestival, is een onstuitbaar proces en de neiging er lollig over te doen is al net zo compulsief.

The Rolling Stones op Pinkpop in 2014. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
The Rolling Stones op Pinkpop in 2014.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Woensdag maakte Pinkpop het volledige programma voor editie 2016 bekend, maar de grote klapper was eerder deze week al vrijgegeven: Paul McCartney als afsluiter op de zondag. Een popgrootvader van 73 die ons uitzwaait en een 'veilig thuis' zal toewensen. Toch weer een jaartje ouder dan de heren Keith Richards (72) en Mick Jagger (72), die in 2014 van het hoofdpodium rockten - overigens alsof ze veertig jaar jonger waren.

De gemiddelde leeftijd van de belangrijkste Pinkpop-artiesten loopt op, en dat is minder schokkend dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. Pinkpop, het meest eerbiedwaardige popfestival van Nederland, groeit feitelijk met de grote popnamen mee, en de popmuziek plus de popliefhebbers worden nu eenmaal steeds ouder. Sterren die in de beginjaren al aantraden, mogen dus nog eens terugkomen: The Specials speelden in 1980 én in 2012. En The Red Hot Chili Peppers: optredens in 1988, 1990, 2006 en 2016.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Pinkpop 2015. Beeld afp
Pinkpop 2015.Beeld afp
null Beeld
Beeld

Nieuwe grote namen ontbreken

Het probleem waarvoor de Pinkpop-programmeurs zich bovendien gesteld zien: er zijn nu eenmaal niet heel veel nieuwe grote namen, die een groot festival daverend kunnen afsluiten. De keuze is beperkt: Coldplay, Muse nog maar eens? Adele wordt lastig: bijna té groot. En Amerikaanse supersterren als Beyoncé en Taylor Swift zijn lastig over te halen, en misstaan misschien ook een beetje in de Landgraafse weilanden.

Want het Pinkpop-publiek is de laatste jaren ook vrij homogeen. Het houdt van hard, niet te zijig, en zeker niet te moeilijk. Het is daarom ook best bewonderenswaardig dat Pinkpop aan de onderkant van het programma behoorlijk avontuurlijk programmeert. Het festival wil duidelijk ook de jongere popfans trekken, bij editie 2016 bijvoorbeeld met dancesensatie Major Lazer, met r&b-boys Years & Years, met de jonge en occulte rockband Ghost en zelfs het indiebandje Parquet Courts.

Pinkpop is daarmee een vrij uniek festival geworden in het Nederlandse aanbod, want is bij uitstek geschikt om generaties te verbinden. Ouders kunnen er hun opgroeiende kinderen laten zien wat zij vroeger leuk vonden, en vice versa. Al jaren zie je op Pinkpop hele gezinnen langs de podia schuiven, en dat beeld zie je nauwelijks op Lowlands, Best Kept Secret of Down the Rabbit Hole. En die popfestivals willen vermoedelijk ook geen naam maken als 'gezinsfestival'.

Pinkpop-baas Jan Smeets zei het al, bij de presentatie van 'zijn' programma: 'Popmuziek is niet van één generatie, maar voor álle generaties.' Daar zit natuurlijk wat in. Of om met Paul McCartney zelf te spreken, bij wat een ideaal slotliedje zou zijn op 12 juni: 'All Together Now.'

Complete line-up Pinkpop

Vrijdag 10 juni:
Red Hot Chili Peppers - James Bay - Bastille - The Common Linnets - Major Lazer - Years & Years - Gary Clark Jr. - De Staat - Bear's Den - Storksky - Skip & Die - One OK Rock - The Struts

Zaterdag 11 juni:
Rammstein - Doe Maar - Lianne La Havas - James Morrison - Walk Off the Earth - Puscifer - Ghost - Skillet - Halestorm - Robin Schulz - Nothing But Thieves - Matt Simons - Lucas Hamming - Noisia - Parquet Courts - The Sore Losers

Zondag 12 juni:
Paul McCartney - Lionel Richie - Kygo - John Newman - Douwe Bob - Skunk Anansie - Bring Me the Horizon - All Time Low - Tom Odell - Balthazar - Vintage Trouble - Jamie Lawson - St. Paul & The Broken Bones - Waxfiend & Prima - Sevn Alias - Broederliefde - Graveyard - The London Souls - Slaves

Meer over