Arroyo verklaart de oorlog aan bende Abu Sayyaf

De president van de Filipijnen, Gloria Macapagal-Arroyo, heeft de moslimrebellen van Abu Say yaf de oorlog verklaard. 'We zullen hen uitroeien....

Kort daarvoor had Abu Sayyaf aangekondigd dat de in augustus ontvoerde Amerikaan Jeffrey Schilling donderdag zal worden onthoofd, ter ere van president Arroyo's 54ste verjaardag. Vorig jaar heeft Abu Sayyaf twee ontvoerde Filipijnen onthoofd op president Estrada's verjaardag.

Toen Arroyo in januari aan de macht kwam, zei ze een einde te willen maken aan het militaire geweld waarmee Estrada was opgetreden tegen de islamitische afscheidingsbewegingen en het linkse Nieuwe Volksleger (NPA). In reactie daarop heeft de grootste islamitische verzetsgroep, het MILF, zondag een bestand afgekondigd. Ook Abu Sayyaf zegt te strijden voor de afscheiding van een islamitische staat. Maar volgens Arroyo is dat 'gewoon een geldbeluste misdadigersbende'.

Hoewel de in Nederland gevestigde communistische leiders positief hebben gereageerd op de vredesboodschap van Arroyo, zet het NPA de strijd voort. Vorige week zijn daarbij twee communisten gesneuveld .

Meer over