Arrestaties voor 17 moorden in maffia-circuit Italië

De Italiaanse politie heeft dertien mensen opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor zeventien moorden in het maffia-circuit. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA woensdag gemeld.

Wapens in een bunker van de twee grote maffiabazen Giuseppe Crea en Giuseppe Ferraro, die 29 januari 2016 werden gearresteerd in Calabrië, Zuid Italië Beeld ap
Wapens in een bunker van de twee grote maffiabazen Giuseppe Crea en Giuseppe Ferraro, die 29 januari 2016 werden gearresteerd in Calabrië, Zuid ItaliëBeeld ap

De dertien verdachten werden aangehouden in de regio van de stad Messina, in het noordoosten van Sicilië. De moorden vonden plaats tussen 1993 en 2012. De politie kon de arrestaties mede doen door verklaringen van voormalige maffialeden die nu met justitie samenwerken.

Het doel van de soms bloedige liquidaties was de macht van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia, op het Italiaanse eiland te vergroten.

De gearresteerden maffiosi hebben opdracht gegeven voor de moorden of ze zelf uitgevoerd, zegt het Openbaar Ministerie in Italië. Journalist Beppe Alfano was een van de 17 slachtoffers. Hij deed vaak verslag van de praktijken van de maffia en werd daarvoor in 1993 doodgeschoten.

'Onze Zaak'

Cosa Nostra (Onze Zaak) bestaat uit verschillende maffiafamilies op Sicilië. De Italiaanse politie heeft in 2007 meer dan duizend leden van de maffiaorganisatie opgepakt en beslag gelegd op meer dan 350 miljoen euro. De maffiabendes gaan nu minder opvallend te werk dan vroeger, maar zijn nog steeds actief in de criminele onderwereld.

Verscholen in een bunker

Vorige week, op 29 januari, werden er nog twee bazen van een andere maffiabende opgepakt. Het ging om de kopstukken van de criminele organisatie 'Ndrangheta in Calabrië in het zuiden van Italië. De politie was al langer op zoek naar de twee.

De mannen werden door de politie gevonden in een tussen de rotsen verscholen bunker, vlakbij het stadje Agro Maropati in Zuid-Italië. De politie vond daar een groot aantal wapens, waaronder een mitrailleur, enkele geweren en handwapens.

De 'Ndrangheta is een van de grootste en invloedrijkste maffiagroeperingen van Italië. Daarnaast zijn ook de bovengenoemde Cosa Nostra (uit Sicilië) Camorra (Napels) en Sacra Corona Unita (Apulië) actief in de drugssmokkel, wapenhandel, prostitutie en gokpraktijken.

Lees ook: Italiaanse vrouwenvoetbalploeg overweegt einde na bedreigingen maffia

De Italiaanse vrouwenploeg van zaalvoetbalclub Sporting Locri overweegt zichzelf op te heffen wegens bedreigingen door de maffiaorganisatie 'Ndrangheta.

Meer over