Arrestaties na migrantendrama in Turkije

De Turkse politie heeft vier mensen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de smokkel van de migranten die woensdag omkwamen op de zee voor de kust van Turkije. Dat meldde de BBC donderdag. Onder de slachtoffers was een driejarig jongetje.

Redactie
Een Turkse agent draagt Aylan Kurdi Beeld anp
Een Turkse agent draagt Aylan KurdiBeeld anp

Het gezin probeerde van de Turkse kust naar het Griekse eiland Kos te komen. Toen hun opblaasboot omsloeg, zijn de peuter Aylan, zijn broertje Galip (5) en zijn moeder Rehan verdronken. De vader Abdullah Kurdi heeft de overtocht als enige overleefd. Het enige wat hij nu nog wil is terugreizen naar het Syrische Kobani. Daar wil hij zijn kinderen en zijn vrouw begraven.

De asielzoekers waren onderweg naar Canada, omdat ze daar familie hebben. Dat heeft zijn tante Teema Kurdi verteld aan de Canadese krant Ottowa Citizen.

Teema is de zus van Abdullah. Ze probeerde al maanden om het gezin uit Turkije te krijgen. Dat lukte niet. Net als bij duizenden andere Syrische Koerden het geval is, weigerde de VN hen als vluchteling te registreren en de Turkse staat weigerde hen een uitreisvisum te geven. 'Daarom zijn ze in die boot gestapt', vertelt Teema.

'Deze foto moet Europa veranderen'

Het jongetje is slechts een van de duizenden mensen die dit jaar omkwamen tijdens hun tocht naar Europa, maar de foto van zijn levenloze lichaam gaat de wereld over. Het jongetje spoelde vanochtend aan op het strand in de Turkse kustplaats Bodrum. Het gaat volgens Turkse media om de 3-jarige Aylan Kurdi uit Kobani. De jongen, van Koerdisch-Syrische afkomst, zat op een van de twee boten die woensdagochtend probeerden het Griekse eiland Kos te bereiken.

'Je ziet Kos liggen'

Het kind is overigens niet aangespoeld op een toeristenstrand, weet Volkskrantverslaggever Noël van Bemmel, die op dit moment in Turkije is. 'Het gaat om een klein, verlaten strandje op ongeveer een uur rijden van Bodrum. De afstand naar Kos is hier vandaan relatief klein. Je kunt het goed zien liggen.'

Van Bemmel is net op Kos geweest en heeft daar gesproken met vluchtelingen die de oversteek wel hebben overleefd. 'Er liggen hele families te slapen op de boulevard', vertelt hij.

Piraten
Van Bemmel hoorde dat mensensmokkelaars zo'n 1.500 euro per persoon vragen voor de overtocht. 'Maar zodra ze in een opblaasboot zitten, springen de smokkelaars er van af en moeten de vluchtelingen maar zien hoe ze Griekenland halen. Ondertussen zitten er op zee ook piraten: mensen die weten dat vluchtelingen vaak contant geld bij zich hebben. Deze overvallen de boot, stelen het geld en steken de boten lek.'

De Syriërs die Van Bemmel op Kos sprak (een wiskundeleraar uit Idlib, de eigenaar van een supermarkt in Aleppo) willen daar niet in gammele tentjes of in de open lucht slapen. 'Ze hebben geld, maar ze worden geweigerd in hotels en restaurant. De Grieken zijn bang dat de vluchtelingen de toeristen verjagen.' Wel hebben deze mensen het gevoel dat het ergste achter de rug is. 'Ze hebben de oorlog en de boottocht overleefd. De tocht naar Duitsland of andere West-Europese landen kan volgens deze migranten nooit zó gevaarlijk zijn.'

Meer over