Arrestaties en intimidatie van advocaten PKK

Advocaat Ahmet Zeki Okcuoglu heeft vrijdag besloten de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan niet langer te verdedigen. Okcuoglu vreest voor zijn leven....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Volgens het onafhankelijke tv-station NTV is Osman Baydemir in hechtenis genomen omdat hij nauwe banden heeft met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De Duitse advocate Britta Böhler meldde dat gistermiddag ook raadsman Medini Aycsar is opgepakt. Volgens Böhler is de familie van Öcalans advocaten door de politie verhoord en bedreigd. Het vijftien personen sterke collectief dat bereid was de PKK-leider te verdedigen, heeft die verdediging opgeschort tot er garanties over hun veiligheid worden gegeven.

Advocaat Okcuoglu sprak donderdag twintig minuten met Öcalan. Volgens hem klaagde Öcalan over zijn ogen en oren. Hij formuleerde moeilijk en had slikproblemen. Okcuoglu sloot niet uit dat de PKK'er was gedrogeerd. 'Zijn ogen stonden glazig.'

Premier Bülent Ecevit zei vrijdag dat de advocaten met hun ongefundeerde beschuldigingen 'een schaduw werpen over de onafhankelijke Turkse justitie en dat niemand het recht daartoe heeft'. Hij verklaarde dat de advocaten de volledige bescherming genieten van de staat.

Turkije kwam vrijdag verder onder druk te staan doordat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken felle kritiek uitte op de mensenrechtensituatie in het land. Grootschalige martelingen, persbreidel en mishandeling van de Koerdische minderheid zijn aan de orde van de dag, volgens het State Department rapport over 1998.

Vernietigend is het rapport over de politie en de veiligheidsdiensten. Mensen worden doodgeslagen in de gevangenis, er zijn voortdurend verdwijningen, en foltering vindt op ruime schaal plaats.

De VS zijn somber over de situatie in het zuidoosten waar een wrede strijd tegen de PKK woedt. 'De regering heeft burgers met geweld weggevoerd, niets gedaan aan standrechtelijke executies en op grote schaal gemarteld. Bovendien is de vrijheid van meningsuiting ernstig ingeperkt.'

Volgens het rapport heeft de PKK zich schuldig gemaakt aan het vermoorden van burgers. Vooral lokale autoriteiten, dorpswachters en onderwijzers werden als doelwit uitgekozen door de 'terroristen van de PKK'.

De Turkse hoofdaanklager Vural Savas heeft bij het Constitutionele Hof gevraagd de Koerdische Hadep-partij te verbieden deel te nemen aan de parlementaire en lokale verkiezingen van 18 april. Volgens Savas dreigen rebellen van de PKK kiezers te vermoorden en hun huizen te verbranden als ze niet stemmen op de Hadep.

Savas probeert al geruime tijd een verbod op de partij te krijgen. Eind vorige maand kwam hij met een 56 pagina's tellend rapport waaruit volgens hem onomstotelijk bleek dat de Hadep niets anders is dan een dekmantel van de PKK. Hij betichtte de partij ervan guerrillastrijders te recruteren.

Hadep staat een vreedzame oplossing voor van het Koerdische probleem in Turkije. De partij wordt echter keer op keer beschuldigd van separatisme.

Deze jongste actie van Savas is een volgende stap tegen de Koerdische partij. Hadep-politici zeggen dat de aanklager opzettelijk nu met zijn actie begint omdat de termijn van de kandidaatstelling voor de verkiezingen net is verstreken. Zo kunnen aspirant-parlementariërs en lokale politici bij een eventueel verbod van de partij niet meer als onafhankelijke kandidaten meedoen aan de verkiezingen.

Meer over