NieuwsTurkije

Arrestatiegolf onder Turkse Koerden

De Turkse politie heeft vrijdag in diverse steden ruim zeventig mensen, overwegend Koerden, gearresteerd op beschuldiging van terroristische activiteiten.

De voormalige vicepremier van Turkije Bülent Arinç, op de foto nog in functie in 2015, pleit voor vrijlating van de zakenman/filantroop Osman Kavala, de belangrijkste politieke gevangene. Beeld Getty
De voormalige vicepremier van Turkije Bülent Arinç, op de foto nog in functie in 2015, pleit voor vrijlating van de zakenman/filantroop Osman Kavala, de belangrijkste politieke gevangene.Beeld Getty

Tegen nog zo’n veertig mensen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Onder de arrestanten zijn 24 artsen en advocaten, zo meldt het staatspersbureau Anadolu.

De meeste personen werden opgepakt in Diyarbakir, de belangrijkste stad in het zuidoosten van Turkije. Ook in Istanboel en Izmir was de politie actief. Alle arrestanten worden in verband gebracht met het Congres voor een Democratische Samenleving (DTK), een organisatie die streeft naar invoering van een vorm van basisdemocratie in de Koerdische regio.

Dit komt overeen met de ideologie van de verboden militante beweging PKK. Sinds 2015, toen het vredesoverleg tussen de PKK en de Turkse regering vastliep, wordt de DTK daarom door de regering gezien als een organisatie die met terroristen samenwerkt.

Dat lot treft veel andere Koerdische organisaties in Turkije. Ook de Koerdisch gezinde HDP, de op twee na grootste partij in het parlement, staat onder druk. Tientallen leden zitten in de gevangenis, onder wie parlementariërs en partijleider Selahattin Demirtas. Bijna alle ruim negentig HDP-burgemeesters zijn vervangen door regeringsfunctionarissen. Tientallen zitten vast.

Hervormingen

De arrestaties zijn mede opvallend omdat president Recep Tayyip Erdogan juist vorige week hervormingen had aangekondigd die het vertrouwen in de Turkse rechtsstaat moeten herstellen. Ook had hij het in zijn – in nogal vage termen gestelde – toespraak over versterking van democratie en mensenrechten. Turkije moet volgens Erdogan aantrekkelijker worden voor buitenlandse investeerders.

Een vertrouweling van de president, de voormalige vicepremier Bülent Arinç, heeft deze week in een interview gepleit voor de vrijlating van HDP-leider Demirtas en van zakenman/filantroop Osman Kavala, algemeen beschouwd als de belangrijkste politieke gevangene uit het maatschappelijk middenveld in Turkije. Kavala zit al ruim twee jaar in voorarrest, Demirtas ruim vier jaar.

Arinç zei ‘geschokt’ te zijn door het feit dat Kavala nog altijd vastzit. ‘Hij moet worden vrijgelaten. Ik heb de aanklacht gezien. Zelfs een kind zou zoiets niet opschrijven.’ De ex-vicepremier is lid van de Hoge Adviesraad van president Erdogan.

Kavala wordt door justitie in verband gebracht met de mislukte coup van juli 2016. Europese regeringen dringen aan op de vrijlating van de ‘Turkse George Soros’. Het Europese Hof van de Rechten van de Mens heeft zijn detentie onrechtmatig verklaard.

Ook twee bekende columnisten van regeringsgezinde Turkse kranten hebben er deze week voor gepleit de strafzaak tegen Kavala stop te zetten. Dit alles zou erop kunnen duiden, menen waarnemers, dat Erdogan de conservatieve goegemeente aan het voorbereiden is op Kavala’s vrijlating.

Dat zou zelfs al kunnen gebeuren vóór de Europese top van volgende week, waar de EU-leiders gaan beslissen over mogelijke sancties tegen Turkije wegens het conflict met Griekenland en Cyprus in de Middellands Zee. Een teken van goede wil van Turkse zijde op het gebied van de mensenrechten zou het de EU makkelijker maken van sancties af te zien.

Meer over Turkije

Turkije islamiseert niet, het wordt juist steeds seculierder
Turkije islamiseert? Nee hoor, godsdienst speelt juist een steeds kleinere rol in het dagelijks leven. Kijk maar op straat – zelfs in de conservatieve wijken en steden. Alleen heeft in het buitenland nog bijna niemand die omslag opgemerkt.

Erdogan heeft conflict met schoonzoon en wijst nieuwe minister van Financiën aan
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe minister van Financiën benoemd. Voormalig vicepremier Lutfi Elvan volgt Berat Albayrak op, de schoonzoon van de president. Die maakte op sociale media onverwacht zijn aftreden bekend, kort nadat de gouverneur van de centrale bank door Erdogan was vervangen.

Erdogan wil de lira – en zijn gezicht – redden, maar hoe precies is onduidelijk
Kennelijk in een poging de Turkse munt te redden – en wellicht zijn gezicht – heeft president Recep Tayyip Erdogan de gouverneur van de centrale bank vervangen.

Koerdische burgemeesters ontslagen en vervangen door ‘vertrouwelingen’ van de Turkse regering
Vijf burgemeesters in het Koerdische deel van Turkije zijn afgezet en vervangen door ‘vertrouwelingen’ van de Turkse regering. Vier van hen zijn gearresteerd en worden beschuldigd van banden met de verboden Koerdische beweging PKK.

Meer over