Arrestatie Die Welt-journalist zet Turks-Duitse betrekkingen onder druk

Al twee weken zit de Duits-Turkse journalist Yücel in een Turkse politiecel. Maandag besloot de rechter hem officieel te arresteren en vast te houden in afwachting van zijn proces. De correspondent van de krant Die Welt wordt beschuldigd van het 'verspreiden van terroristische propaganda.' Berlijn ontbood dinsdag de Turkse ambassadeur om te protesteren tegen de arrestatie.

Welt-journalist Deniz Yücel. Beeld ap
Welt-journalist Deniz Yücel.Beeld ap

In verschillende Duitse steden gingen dinsdag mensen straat op om te demonstreren, onder het motto #FreeYücel. Ook in Zwitserland en Oostenrijk werd betoogd om Yücels vrijlating te eisen.

Wir Sind Deniz, staat er dinsdag in rode letters op de cover van die Welt. Yücel (43) is de eerste Duitse correspondent met een dubbele nationaliteit die in Turkije gevangen zit, sinds President Erdogan na de couppoging van vorige zomer steeds repressiever optreedt tegen journalisten. Voorarrest kan in Turkije tot wel vijf jaar duren.

Volgens die Welt is Yücel überhaupt de eerste Duitse journalist die in Turkije is gearresteerd in de dertien jaar dat Erdogan het land regeert. Wel is van een aantal andere kritische buitenlandse journalisten het persvisum ingetrokken dat buitenlandse journalisten nodig hebben om in Turkije te kunnen werken. Die maatregel zou bij Yücel niet werken, omdat hij ook een Turks paspoort heeft.

Gelekte mails

Op 14 februari vaardigde de politie in Istanbul een opsporingsbevel uit, waarop Yücel zelf naar het politiebureau reed en zich aan het loket meldde. Hij had in die Welt verslag gedaan over e-mails die door een hackerscollectief zijn ontvreemd uit de inbox van de Turkse minister van Energie, Berat Albayrak

Op basis van die gelekte mails schreef Yücel dat Albayrak, een schoonzoon van President Erdogan, opzettelijk leugens heeft verspreid op Twitter en dat hij mogelijk contacten heeft bij Islamitische Staat. Die informatie ondermijnt de Turkse staat, vindt de Turkse regering.

Maar waarvan de rechter hem precies beschuldigt, weet Yücel niet. Zijn advocaten krijgen geen inzicht in zijn dossier. Dat alleen al is onwettig, meldt Veysel Ok, een van Yücels advocaten in de Berlijnse taz, de krant waar Yücel tot 2015 werkte.

Merkel: 'Bitter en teleurstellend'

Angela Merkel zei maandagavond dat ze de arrestatie 'bitter en teleurstellend' vond, vooral omdat Yücel zich vrijwillig bij de politie had gemeld. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dat hij alle diplomatieke middelen die tot zijn beschikking staan zal inschakelen om Yücel vrij te krijgen en dat hij zijn Turkse collega's zou herinneren aan het bestaan van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

'Het zijn zware tijden voor de Duits-Turkse betrekkingen', verzuchtte Gabriel. Hij refereerde daarmee aan de opeenstapeling van conflicten tussen de twee landen: de zaak rond de komiek Jan Böhmermann en zijn Erdogan-gedicht, het verbod aan parlementsleden om de Duitse militairen te bezoeken die aan de Syrische grens gelegerd zijn en de gespannen situatie met betrekking tot de door Merkel vurig bepleite vluchtelingenovereenkomst tussen de EU en Turkije.

Yücel ziet eruit als het prototype van een onverschrokken journalist: imposante snor, leren jackje en meestal een sigaret losjes in de mondhoek. Hij staat bekend als provocatieve, maar vooral als zeer goede journalist met een groot doorzettingsvermogen.

Lees verder

Ebru Umar: 'Ik ben een fucking Nederlander'
Ze zat vast in Turkije wegens belediging en eenmaal thuis was ze niet meer veilig. Nu is Ebru Umar boos. 'Ik ben niet het dankbare allochtoontje.'

In Turkije komt buitenlandse pers vaak in problemen
Het oppakken van columniste Ebru Umar staat niet op zichzelf: in Turkije komen buitenlandse journalisten, fotografen en cameramensen aan de lopende band in de problemen. (+)

Zorgen in Nederland over welke kant Turkije opgaat
De zuiveringen door de regering-Erdogan wekken onrust in Nederland. Bij toeristen, academici, studenten, politici. Wat denkt de AKP over ons? Vier vragen. (+)

'Geen zwarte lijst Turkije met buitenlandse journalisten'
Turkije heeft geen zwarte lijst met buitenlandse journalisten die het land niet in mogen. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd tegen het Duitse persagentschap dpa.

Meer over