Arnhemse Syriëganger in hoger beroep alsnog veroordeeld

Een Syriëganger uit Arnhem die in eerste instantie door de rechter was vrijgesproken, heeft dinsdag alsnog een gevangenisstraf gekregen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep bepaald. Mohamed El A. hoeft echter niet meer de cel in, omdat hij de straf - achttien maanden waarvan twaalf voorwaardelijk - al in voorarrest heeft gezeten. De tweede verdachte, Hakim B., is in hoger beroep van alle feiten vrijgesproken.

Redactie
Mohamed El. A. en Hakim B. Beeld anp
Mohamed El. A. en Hakim B.Beeld anp

Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) reden in augustus 2013 in huurauto's door het Duitse Kleef toen ze werden aangehouden. Ze hadden onder meer bivakmutsen, gevechtskleding, walkietalkies en een grote hoeveelheid contant geld bij zich. Dat, in combinatie met afgetapte Skype-gesprekken en WhatsApp-berichten, was volgens het OM voldoende bewijs dat de mannen wilden vechten in Syrië. Tegen hen was twee jaar cel geëist.

Beide mannen hebben broers in Syrië. Abdelkarim, de broer van Mohamed el A., vecht daar voor Jabhat al-Nusra. Volgens de rechtbank was het duidelijk dat El A. op de hoogte was van de strijd van zijn broer. 'Weliswaar weerhoudt dit hem er niet van om zijn broer te steunen, maar die steun zou op vele manieren gestalte kunnen krijgen. Niet is bewezen dat hij een terroristisch misdrijf voor ogen had.'

Bewijs dat Mohamed el A. zelf terroristische acties wilde plegen ontbreekt, concludeerde de rechtbank eerder. 'Dat bewijs kan niet worden gevonden enkel in zijn orthodoxe geloofsovertuiging en/of zijn liefde of bewondering voor zijn broer. En meer is er niet in deze zaak.'

Lees ook: Hoe stop je een jihadganger?

Arnhem worstelt met de radicalisering van moslimjongeren. Tussen gemeente en moslims heerst wantrouwen en de moslims zijn onderling verdeeld. 'Jouw zoon heeft die van mij geradicaliseerd.' (+)

Meer over