Arnhem wil inzet politie bij EK gaan verhalen

Burgemeester P. Scholten van Arnhem wil de kosten van politie-inzet bij het Europees Kampioenschap voetbal van 2000 in zijn stad laten betalen door de organisatie van het evenement....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Op de vergadering zelf heeft Scholten de kwestie 'nog niet aan de orde gesteld', vertelde hij. 'Ik ga dat opnemen met het nieuwe kabinet.' Scholten baarde al eerder opzien door de kosten van politie-inzet bij een voetbaltoernooi in zijn stad door de organisatie te laten betalen.

Scholten vindt dat hij met zijn politiekorps van 1250 mensen zwaar in het nadeel is in vergelijking met steden als Rotterdam en Amsterdam, die meer dan vijfduizend politiemensen tot hun beschikking hebben.

De burgemeesters van de Nederlandse EK-steden (Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem) hebben in hun vergadering afgesproken dat ze samen met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een werkgroep gaan vormen die de problemen met het komende EK gaan bespreken.

Burgemeester Peper van Rotterdam en Patijn van Amsterdam hadden zich de afgelopen dagen openlijk verzet tegen avondwedstrijden tijdens het EK, omdat die te grote risico's zouden opleveren. Peper wilde ook dat het EK twee in plaats van drie weken zou gaan duren, omdat (buitenlandse) supporters dan korter doelloos (en laveloos) door het land zwerven.

Meer over