Arnall benoemd tot ambassadeur

De omstreden benoeming van de Californische miljardair Roland Arnall tot Amerikaans ambassadeur in Nederland is gisteren alsnog doorgedrukt. Vorige week besloot de Amerikaanse Senaat de benoeming aan te houden....

Roland Arnall (66) is in Amerika in opspraak geraakt doordat zijn bedrijf, hypotheekverlener Ameriquest, vooral aan minder bedeelden leningen zou hebben verstrekt onder dubieuze voorwaarden. In zeker dertig Amerikaanse staten is het bedrijf aangeklaagd en loopt er een onderzoek naar de zakelijke omgangsvormen van de onderneming. Ameriquest heeft een bedrag van 325 miljoen dollar gereserveerd voor schikkingen.

Onder normale omstandigheden is de aanstelling van een ambassadeur in Nederland een hamerstuk. Op aandringen van de Democraten in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken werd de benoeming echter vorige week geblokkeerd. Met name senator Paul Sarbanes uit Maryland verzette zich. ‘Azen op het gebrek aan kennis van leners die onderaan de ladder staan’, zo kwalificeerde hij de handelspraktijken van Ameriquest.

De commissie besloot de benoeming aan te houden totdat Arnalls bedrijf tot klaarheid was gekomen met de autoriteiten. Volgens Arnall zou overeenstemming op z’n vroegst aan het eind van het jaar kunnen worden bereikt. Richard Lugar, de voorzitter van de commissie en Republikein uit Indiana, had zich verzet tegen uitstel. Minister Bot van Buitenlandse Zaken had bij zijn collega Condoleezza Rice aangedrongen op spoed.

Gistermiddag bleek dat Lugar de benoeming van Arnall opnieuw op de agenda van de commissie had geplaatst. Lugar maakte gebruik van een zelden gehanteerde regel dat alleen fysiek uitgebrachte stemmen gelden. Slechts tien van de achttien leden van de commissie waren lijfelijk aanwezig. Acht van hen stemden voor. Tot de tegenstemmers behoorde de vooraanstaande Republikein Chuck Hagel. Hij noemde de aanklachten tegen Arnall ‘zeer zorgwekkend’.

Roland Arnall, die geen diplomatieke of politieke ervaring heeft, droeg voor ruim 12 miljoen dollar bij aan de herverkiezingscampagne van president Bush.

Meer over