Armstrong vloekt Revel bij elkaar na nederlaag

Het donderde zaterdag aan de meet in Revel en dat kwam omdat Lance Armstrong zich had laten aftroeven in een sprint à deux....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

REVEL

'Shit man, ik haat het om tweede te worden. Tweede worden is het ergste wat er is, zeker voor een Amerikaan.' Verliezen in de sprint van Sergej Oetsjakov, het was minder onlogisch dan het leek. Armstrong trapte in Revel minstens één tandje zwaarder dan zijn medevluchter en had dus baat bij een lange spurt. Maar de 23-jarige Amerikaan bleef tot vlak voor de streep achter Oetsjakov hangen.

De derdejaars prof uit de Oekraïne had het verzet 53x14 gestoken en dat stelde hem in staat van kop af te winnen. Oetsjakov was er stil van, terwijl Armstrong bulderde uit frustratie.

Van Hennie Kuiper kreeg de tough guy met de ontembare aanvalsdrift echter een ferme schouderklop. Motorola's Nederlandse ploegleider vond dat Armstrong niets te verwijten viel: 'Hij heeft niks fout gedaan. Meestal smijt hij met zijn krachten, maar vandaag heeft hij ze goed verdeeld. Hij is in de sprint zelfs keurig bij Oetsjakov in het wiel gaan zitten.'

Omdat de Banesto's slechts oog hebben voor de concurrenten van Indurain, voor zover die er zijn in deze Tour, konden Armstrong en Oetsjakov zaterdag eenvoudig het peloton ontvluchtten. Tijdens hun monsterontsnapping van ruim tweehonderd kilometer werden zij vergezeld door de Italiaan Cenghialta en de Colombiaan Buenahora.

Een versnelling van Oetsjakov op de Cote de Saint-Ferréol, vlak voor Revel, halveerde de kopgroep waarna de initiatiefnemer werd beloond met een overwinning die zijn profcarrière in één klap de moeite waard maakt. Het peloton, met leider Indurain voorop, schoof meer dan negentien minuten na de koplopers onder het finishdoek door.

Sergej Oetsjakov wist nooit beter dan dat hij een modale wielrenner was totdat Gianluigi Stanga hem wijs maakte dat hij meer kan dan aanklampen bij de meute. De ploegleider van Polti heeft de 27-jarige Oekraïner boven zichzelf uitgetild en een ritzege in de Ronde van Italië, na een sprintduel met de Zwitser Richard, heeft 'm bovendien zelfverzekerd gemaakt.

Vandaar dat Oetsjakov zaterdag in de dertiende Touretappe Armstrong bijna achteloos wist te kloppen. 'Wanneer ik heel geconcentreerd doe wat Stanga zegt, hoef ik niks en niemand te vrezen', zei de ritwinnaar die door zijn ploegleider zo ongeveer door de finish werd geclaxoneerd.

Hennie Kuiper riep in de ploegleiderswagen de verschrikkelijke val van zijn kopman Armstrong in de eerste Tourweek in herinnering. 'Lance zat toen onder de wonden en de bloeduitstortingen. Dat vreet energie, maar terwijl een ander al lang was afgestapt, zat hij een paar dagen later al weer in een ontsnapping. Lance is een keiharde, een beresterke jongen. Hij weet me elke keer weer te verbazen. Die vliegt er straks nog wel een paar keer in.'

Meer over