Armstrong is slechts halve tel te zien

De renners en ploegleiders proberen in Parijs te doen alsof er niets is gebeurd. Het liefst waren ze meteen van start gegaan in Corsica. Even geen doping.

PARIJS - Het applaus voor de honderdste Tour de France was amper weggeebd of Jonathan Vaughters stond zich alweer uit te putten over het nut van een waarheidscommissie voor dopingzondaars. De teambaas van Garmin keek er niet eens schuldig bij, woensdag in Parijs.

De presentatie van het Tourparcours is een gewoonte die de Fransen met veel gevoel weten op te tuigen. De notabelen uit de sport laten de hoogtepunten van de vorige editie en de wetenswaardigheden van het komende jaar gewillig over zich heenkomen in het Palais des Congrès. Lastige thema's worden die ene woensdag in oktober bij voorkeur vermeden.

Gisteren had de goednieuwsshow meer weg van een noodzakelijk kwaad. Het viel de organisator moeilijk te verwijten. Christian Prudhomme had ook niet kunnen weten dat hij zich in het oog van een dopingstorm moest begeven die voorlopig geen aanstalten maakt weer te gaan liggen.

Maandag moest hij nog een laatste aanpassing doorvoeren in de boeken van zijn ronde. Hoewel de internationale wielrenunie een streep zette door de zeven Tourtitels van Lance Armstrong, wil de baas van de wedstrijd die maatregel nog niet overnemen. Zeven asterisken vergezellen de Amerikaan nu in de erelijst, in afwachting van wat de UCI vrijdag besluit.

Zelfs de eigenaar van het evenement, Jean-Etienne Amaury van de ASO, kon niet meer om het dopingvraagstuk heen. Prudhomme wees op zijn beurt naar de ploegen die renners met een dopingprobleem links zouden moeten laten liggen. Zij zijn het die volgens hem moeten voorkomen dat de belangrijkste wielerronde nog een keer in zijn hemd wordt gezet.

De Fransman oogstte er applaus mee van een zaal die ook niet weet hoe de crisis te keren. Ongegeneerd toosten op de staat van de sport was in elk geval niet gepast. 'We kunnen moeilijk doen of er niets aan de hand is', vond manager Marc Sergeant van de Lotto-ploeg. 'Het is te hopen dat de Tour gauw weer groter wordt dan de dopingproblematiek', zei zijn collega van Argos-Shimano, Iwan Spekenbrink.

Een garantie dat dat op korte termijn gaat lukken, is niet te geven. Van de lopende onderzoeken in Italië, naar dokter Ferrari, en Spanje, naar dokter Fuentes, weet niemand wanneer er voorgoed een punt achter wordt gezet.'Misschien kijken we over een half jaar weer heel anders tegen de dingen aan', zei Sergeant daarom.

Het leidde tot ongemakkelijke taferelen in de Parijse congreszaal. De inbreng van Lance Armstrong is niet te onderschatten geweest in de jaren waarin hij de Tour naar zijn hand zette. Maar in alle beelden die gisteren achter elkaar waren geplakt van 99 Ronden van Frankrijk, was van de Amerikaan slechts een minuscuul spoortje overgebleven. Alleen de veldtocht die hij maakte om de gevallen Beloki te ontwijken, doorstond de toets van de regisseur.

Paradoxaal genoeg sprong juist die fractie van een seconde in het oog. 'Je ziet hem nergens terug vandaag. En toch drukt hij zijn stempel op deze presentatie', oordeelde Spekenbrink. Tourwinnaar Bradley Wiggins vergeleek de Amerikaan met een sprookjesfiguur: 'Als je ouder wordt, realiseer je je dat de Kerstman niet bestaat. Dat is ook zo met Lance Armstrong.'

De verleiding was zelfs groot conclusies te trekken uit de manier waarop de stoelen waren bezet. Bjarne Riis was in geen velden of wegen te bekennen. Maar of dat te maken had met de kritiek die de teambaas oogst omdat hij renners naar Fuentes zou hebben doorverwezen, viel niet te zeggen.

De delegatie van de Rabobankploeg had alvast sponsorloze kostuums aangetrokken, vooruitlopend op volgend jaar. Nico Verhoeven telde als nieuwe technisch directeur genoeg kansen voor de sprinters, maar dat kon van de klimmers net zo goed worden gezegd. Andere ploegleiders sloegen al even hartstochtelijk de platgetreden paden in. 'Het is fijn om het weer eens over de koers te kunnen hebben', zei Sergeant.

Met een dubbele bestijging van Alpe d'Huez op een dag en vier aankomsten bergop, waaronder de Mont Ventoux, zijn de klimmers die kunnen tijdrijden aan zet in juli 2013. Met een aankomst bij Mont Saint-Michel en een rondje door de paleistuin van Versailles haalt de Tour 'toeristisch' alles uit de kast. Het was een ansichtkaart waard geweest, als de rouwrand er niet al bij voorbaat omheen was gevouwen.

Drie dagen Corsica

99 afleveringen liet de Tour de France Corsica links liggen. Als om die schade in een keer goed te maken blijft de honderdste ronde drie dagen op het eiland. Corsica heeft in Frankrijk een dubieuze reputatie. De criminaliteit is er een mengelmoes van maffiapraktijken, eerwraak en onafhankelijkheidsstrijd. De Corsicaanse vrijheidsbeweging blaast van tijd tot tijd huizen van niet-Corsicanen op, met soms als excuus dat de kustlijn beschermd moet worden. 'Iedereen, ook de voorvechters van meer onafhankelijkheid, is blij dat de Tour komt. Er zullen geen verstoringen zijn, dat weet ik zeker', aldus Pancrace Guglielmacci, wethouder van Calvi, woensdag in Parijs.

undefined

Meer over