NIEUWSNAGORNO-KARABACH

Armenië en Azerbeidzjan weer slaags over separatistische regio Nagorno-Karabach

Armenië en Azerbeidzjan zijn zondag slaags geraakt over de betwiste en afgescheiden regio Nagorno-Karabach. Daarbij zijn volgens Armeense separatisten 16 soldaten gesneuveld en meer dan 100 gewond geraakt. Azerbeidzjan rapporteerde 19 gewonde burgers.

Ben van Raaij
Een beschadigde flat in Stepanakert, in de regio Nagorno-Karabach. Volgens de Armeense regering, die deze foto uitgaf, gaat het om gevolgen van een bombardement vanuit Azerbeidjan.  Beeld AP
Een beschadigde flat in Stepanakert, in de regio Nagorno-Karabach. Volgens de Armeense regering, die deze foto uitgaf, gaat het om gevolgen van een bombardement vanuit Azerbeidjan.Beeld AP

Internationaal is bezorgd gereageerd op het geweld in de zuidelijke Kaukasus. Nagorno-Karabach ligt nabij belangrijke olie- en gaspijpleidingen die vanaf de Kaspische Zee naar Turkije en de wereldmarkt lopen.

Armenië riep zondag de staat van beleg uit en mobiliseerde zijn volledige krijgsmacht. Berichten dat Armeense strijdkrachten twee Azerbeidzjaanse helikopters hadden neergehaald en drie tanks hadden uitgeschakeld, werden door Azerbeidzjan ontkend. Claims van de Azerbeidzjaanse regering dat het zeven dorpen in de regio heeft veroverd werden door de regering in het Armeense Jerevan van de hand gewezen.

De beschietingen waren de hevigste vijandelijkheden sinds juli, toen bij bombardementen over en weer zeker 16 mensen omkwamen. Onduidelijk is wat de aanleiding was. Beide zijden geven elkaar de schuld van het oplaaiend geweld. Volgens Armenië reageerde zijn leger op artillerie- en luchtaanvallen vanuit Azerbeidzjan. Azerbeidzjan op zijn beurt zegt slechts Armeense beschietingen te hebben beantwoord.

Nagorno-Karabach maakt formeel deel uit van Azerbeidzjan, maar heeft anders dan dat overwegend islamitische land een christelijke en etnisch Armeense meerderheid. De regio scheidde zich begin jaren negentig in een bloedige oorlog met hulp van buurland Armenië af. Sinds 1994 is er een wankel bestand. De separatisten beheersen naast Nagorno-Karabach zelf ook enkele Azerbeidzjaanse districten en een corridor naar Armenië.

De gevechten leidden zondag direct tot diplomatieke activiteit. Rusland, een militaire bondgenoot van Armenië, riep op tot een staakt-het-vuren. Paus Franciscus vroeg de strijdende partijen zo snel mogelijk onderhandelingen te beginnen. Turkije, dat altijd pal staat voor het Turkse broedervolk in Azerbeidzjan, beschuldigde Armenië van schending van het bestand en sprak van een gevaarlijke en vredesbedreigende provocatie.

De Armeense premier Nikol Pashinyan riep de internationale gemeenschap op ervoor te zorgen dat Turkije zich niet met het conflict gaat bemoeien. Volgens Pashinyan kan de opstelling van Turkije verwoestende gevolgen hebben voor de zuidelijke Kaukasus en andere instabiele regio’s daaromheen.

Meer over