Arme allochtoon minder vaak naar de dokter

Arme Nederlanders maken vaker gebruik van de gezondheidszorg dan arme allochtonen. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS dat volgende maand wordt gepubliceerd....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Uit het CBS-onderzoek blijkt opnieuw dat personen uit de laagste inkomenscategorie vaker naar de dokter of fysiotherapeut gaan dan personen die er financieel gunstiger voor staan. Toch blijkt een duidelijk verschil in medische consumptie te bestaan tussen Nederlanders met een inkomen van minder dan 1500 gulden per maand en allochtonen met een even laag inkomen.

CBS-onderzoeker F. Huls ziet als verklaring voor het verschil het grote aantal jonge kinderen bij etnische minderheden. Die kinderen zijn minder vaak ziek dan de Nederlanders die naar dokter of ziekenhuis gaan, want dat zijn vooral 65-plussers en arbeidsongeschikten.

Het gebruik van de gezondheidszorg werd afgemeten aan bezoek aan huisarts, specialist en fysiotherapeut en aan opname in het ziekenhuis. Allochtonen gaan relatief weinig naar de huisarts of specialist, maar ze worden wel betrekkelijk vaak in het ziekenhuis opgenomen. Huls vermoedt dat dat komt doordat buitenlandse vrouwen er de voorkeur aan geven om in het ziekenhuis te bevallen. Ook hebben mensen die tot een etnische minderheid behoren, vaker last van maag- en darmstoornissen. Daardoor komen ze vaker bij een specialist terecht.

De meest genoemde kwalen onder Nederlanders en buitenlanders zijn hoge bloeddruk, astma, rugklachten, gewrichtsslijtage en letsel na een ongeluk. Nederlanders klagen vooral over rug en versleten gewrichten. Allochtonen hebben vaker last van hoge bloeddruk en gewrichten .

Meer over