Arm Eindhoven - en de aanval van Jan Reker

Charles Bromet en Willem Vissers

Column voor het radioprogramma Langs de Lijn (NOS), 17 maart 2008

De KNVB maakt zich zorgen over Eindhoven, meldde het ANP maandag. De eerste divisie-club heeft financiële problemen. Ook Telstar zou op de lijst staan van clubs die geadviseerd worden zich terug te trekken uit het betaald voetbal.

De schuld van Eindhoven is opgelopen tot drie ton.

Drie ton. Wat is nou drie ton? Dat verdient Edgar Davids bij Ajax in twee maanden. Drie ton, daar koop je nog niet eens gammele rechtsback voor. Of een nieuw veld voor de Amsterdam Arena. Er zijn voetballers die in Engeland in een maand drie ton vergokken.

Drie ton is niks, maar tegelijkertijd heel veel, voor een club als Eindhoven. Zoveel dat de licentiecommissie van de KNVB zich grote zorgen maakt. Dat is te begrijpen, want drie ton is zo ongeveer een kwart van de totale begroting van de club.

Ergens anders, in Engeland bijvoorbeeld, lopen voetballers rond die drie ton per maand verdienen. Het zou me niet verbazen als Maarten Fontein van Ajax bij zijn afscheid een oprotpremie van drie ton heeft meegekregen. Drie ton, dat is het salaris van de tweede voorstopper van Heerenveen.

De verhoudingen zijn volledig scheefgegroeid. Een paar weken geleden was ik bij Haarlem - Heracles, een bekerwedstrijd. Zelfs de allerbeste speler van Haarlem was véél slechter dan de allerslechtste speler van Heracles. Het krachtsverschil was enorm.

Dat komt omdat Haarlem een club zonder geld is, net zoals Eindhoven. Haarlem is bijna op het niveau beland dat spelers naar de club worden gelokt met een paar consumptiebonnen en gratis voetbalschoenen.

In de hoofdklassen lopen tientallen spelers rond die beter zijn dan de zogenaamde semi-profs van Haarlem. Het stadion is aftands. Armoedig. Verveloos.

Van de club uit mijn jeugd is niet veel meer over. Al jarenlang wordt gesproken over de bouw van een nieuw stadion, maar meer dan een luchtkasteel is vooralsnog niet zichtbaar. Leuk is anders.

Ik vrees het ergste, voor clubs als Eindhoven, Telstar en Haarlem. De komst van de zogenaamde 'Topklasse' is een rechtstreekse aanval op hun positie. Voor de armste clubs dreigt degradatie naar de amateurs. Bovendien is de solidariteitsgedachte in het profvoetbal aan het verdwijnen, zoals PSV-directeur Jan Reker in het weekend bevestigde.

Nooit te beroerd om knuppels in het hoenderhok te gooien, die Jan. Meestal neemt hij niet de moeite even na te denken voordat hij leegloopt, maar ik ben bang dat aan zijn jongste aanval een plan ten grondslag ligt.

Als de clubs niet akkoord gaan met afschaffing van de play-offs, sprak Reker dreigend, zal PSV zich van de belangen van de kleinere clubs niets meer aantrekken. Op Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en Heerenveen na, zijn alle clubs voorstander van play-offs.

Om nog een andere reden botsen de grote met de kleine clubs. De grote clubs pleiten al jarenlang voor inkrimping van de eredivisie tot 16 clubs, om meer ruimte te creeëren in hun agenda's. De kleine clubs verzetten zich daar tegen, om begrijpelijke redenen.

Er dreigt een scheuring en de eerste contouren zijn zichtbaar. Rijk begint zich steeds meer te ergeren aan arm. En hoe dat afloopt, kan iedereen met enig historisch besef voorspellen. Ik zie het somber in, voor Eindhoven.

En niet alleen voor Eindhoven. Arm verliest namelijk altijd; op het veld, buiten het veld, overal.

Meer over