Arkans weduwe zingt weer turbofolk

Arme Svetlana Raznatovic, alias 'Ceca'. In januari 2000 werd haar echtgenoot Zeljko Raznatovic, alias 'Arkan', de meest beruchte Servische etnische zuiveraar, in het Intercontinental Hotel in Belgrado met kogels doorzeefd....

Ceca was Servië's turbofolk-ster nummer één. Het genre ontstond aan het begin van de jaren negentig. Traditionele folkloreliedjes werden voorzien van opzwepende synthesizerbegeleiding en dito beats, en vervolgens van hitserige teksten, geënt op de oorlogen die op dat moment gaande waren in Kroatië en Bosnië. Zoals Arkan de verpersoonlijking was van de etnische zuiveringspraktijken, zo was Ceca de verpersoonlijking van de soundtrack ervan.

Naar alle waarschijnlijkheid leerden Arkan en Ceca elkaar kennen aan het front in Kroatië in het najaar van 1991. Hij was toen 39, zij 19. Arkans beruchte 'Tijger'-militie vormde de voorhoede van paramilitaire operaties. Ceca kwam om de Tijgers moed in te zingen met teksten als 'Servië, Servië, alleen lafaards willen niet voor je sterven'. Bij veel optredens ging zij in militair uniform gehuld.

Arkans meer dan goede banden met het Milosevic-regime bezorgden Ceca in de jaren erna bijna ongelimiteerde zendtijd op de staatstelevisie. Haar cd's gingen in honderdduizenden exemplaren over de toonbank. In 1995 gaven Arkan en Ceca elkaar het ja-woord in wat waarschijnlijk de duurste huwelijksplechtigheid uit de Servische geschiedenis is geweest. Vier dagen duurde het feest en er werd nergens op bezuinigd.

Droeg Ceca toen een witte sluier, op Arkans begrafenis vijf jaar later was dat een zwarte. Maar afgelopen weekeinde leek de weduwe de bijna tweeënhalf jaar van rouw helemaal te boven gekomen. Zeventigduizend fans waren naar het stadion van Rode Ster Belgrado - een van de bezittingen die zij van manlief erfde - afgereisd voor haar comeback-concert. Voor een uitzinnige menigte sloeg de prima bij stem zijnde Ceca zich door een reeks turbofolk-krakers. 'Alsof de geest van Arkan over het stadion hing', concludeerden bezoekers. De staats-tv weigerde het evenement te coveren. Het commerciële station TV Pink nam die taak graag over.

Meer over