Argentinie sluit verdrag over opsporing van ex-nazi's

Argentinië zal voortaan informatie met de Verenigde Staten en Israël uitwisselen over oorlogsmisdadigers die zich mogelijk nog op Argentijns grondgebied bevinden....

AP, AFP, Reuters

BUENOS AIRES

Het Argentijnse Nationale Instituut tegen Discriminatie, Xenofobie en Racisme (Inadi) heeft de verdragstekst opgesteld met het Duitse Bundesarchiv, het Israëlische ministerie van Justitie en het Amerikaanse War Crimes Office.

De afspraken maken het mogelijk een internationaal netwerk op te zetten om oorlogsmisdadigers op te pakken, aldus Inadi-voorzitter Victor Ramos. Volgens joodse organisaties zijn er nog tweehonderd oorlogsmisdadigers in Argentinië.

Het Argentinië van president Perón (1946-'55) was een toevluchtsoord voor voortvluchtige oorlogsmisdadigers. Perón gaf vluchtende nazi's blanco Argentijnse paspoorten.

Onlangs werd de Kroaat Dinko Sakic naar zijn geboorteland uitgewezen. Sakic leidde van 1942 tot 1944, toen Kroatië heulde met nazi-Duitsland, het vernietigingskamp Jasenovac.

De oud-SS-officier Erich Priebke ging hem in 1995 voor. Een Italiaanse rechtbank veroordeelde Priebke tot levenslang wegens de moord op 335 burgers in 1944.

De Mossad ontvoerde Adolf Eichmann in 1961 uit Argentinië naar Israël, waar hij werd veroordeeld en opgehangen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Aangenomen wordt dat de 'Engel des Doods', Josef Mengele, ook in Argentinië heeft gewoond.

Nederland vroeg in 1989 om de uitlevering van de oorlogsmisdadigers Jan Olij en Abraham Kipp, maar volgens de Argentijnse wet waren hun wandaden verjaard.

In Argentinië zijn sinds 1992 anti-semitische aanslagen gepleegd op de Israëlische ambassade en een joods ontmoetingscentrum. Volgens Inadi-voorzitter Ramos is de informatie-uitwisseling ook bedoeld om 'de kanker van het neo-nazisme uit te roeien'.

Meer over