Argentijnse sergeant onthult macabere adoptievorm

Zwangere vrouwen en hun kinderen zijn het slachtoffer geweest van de macaberste uitingen van repressie tegen politieke opponenten onder de militaire dictatuur in Argentinië (1976-'83)....

AFP

BUENOS AIRES

Een oud-sergeant van de nationale politie, Pedro Pablo Caraballo, onthulde in de linkse krant Pagina/12 dat er ten tijde van 'de vuile oorlog' een lijst van officieren in het leger bestond aan wie men de baby's van vrouwelijke gevangenen gaf die in de clandestiene detentiecentra bevielen en die men vervolgens doodde.

Caraballo had zelf de leiding over een van deze centra, in het garnizoen van het Campo de Mayo, ten noordwesten van Buenos Aires. Hij heeft getuigenis afgelegd voor leden van een bond van advocaten in Buenos Aires.

'Ik heb de gevallen gekend van twee of drie moeders, en een andere die, voordat zij beviel, is gedood omdat zij erg lelijk was. Zij hebben haar gedood omdat ze zeiden dat het kind dat ze zou baren, ook lelijk zou zijn', aldus de ex-officier.

De andere zwangere vrouwen liet men volgens de ex-politieman met rust 'zolang ze niet waren bevallen'. 'Maar zodra de baby was geboren, doodden ze de moeder om het kind te kunnen aanbieden aan kinderloze militaire chefs.' Er werd daarbij gebruik gemaakt van valse geboortebewijzen.

Meer over