Argentijnse obligaties door betalingszorgen onderuit

De Argentijnse staatsobligaties zijn vrijdag gekelderd vanwege zorgen over de financierbaarheid van de staatsschuld. Het Argentijnse staatspapier is nu zelfs minder waard dan dat van Turkije, dat in februari werd getroffen door een financiële crisis....

Het verschil tussen het rendement op Argentijnse en vergelijkbare Amerikaanse staatsobligaties liep vrijdag op tot duizend basispunten of 10 procentpunt. De reden voor de onrust is het plan om in de toekomst de Argentijnse peso ook aan de euro te koppelen. Sinds halverwege de jaren negentig heeft Argentinië de peso gekoppeld aan de Amerikaanse dollar via een zogenoemde currency board. De koppeling bracht het land financiële rust en bracht de inflatie onder controle.

Het is echter de vraag of Argentinië de kosten van de koppeling aan de dollar nog langer wil dragen. Buurland Brazilië moest de koppeling aan de dollar in januari 1999 loslaten en is sindsdien 40 procent goedkoper dan handelspartner Argentinië. Met Brazilië gaat het opvallend goed sinds de crisis. Argentinië hield wel stand, maar betaalt een hoge prijs in de vorm van een economische recessie.

Meer over