Argentijnse banken gaan weer open

De financiële onzekerheid in Argentinië duurt voort. Vandaag gaan na een week de banken weer open, heeft de regering aangekondigd....

Van onze correspondent Cees Zoon

Roberto Lavagna, de zesde minister van Economie in ruim een jaar, overweegt het voornemen van Duhalde niet uit te voeren. Lavagna, tot afgelopen vrijdag Argentiniës ambassadeur bij de EU, meent dat de dollar na de heropening van de banken niet al te sterk zal stijgen en dus vrij kan blijven.

Duhalde sloot de banken omdat het financiële systeem dreigde in te storten door de massale kapitaalvlucht. Het zogenoemde corralito, dat het uiterst moeilijk maakt voor spaarders om geld op te nemen, werd steeds vaker omzeild doordat klachten tegen de ongrondwettelijkheid van de maatregel door rechters werden gehonoreerd.

Uit een overzicht van de Centrale Bank blijkt dat de Argentijnen met de grootste bankrekeningen het meest hebben geprofiteerd van de steun van de rechters. Zo'n 40 procent van de 2,5 miljard peso die op deze manier bij de banken verdween, werd opgenomen door slechts vijfhonderd spaarders. Die groep vertegenwoordigt slechts 3 procent van de bijna 200 duizend burgers die een beroep op de rechter hebben gedaan.

Het Argentijnse Congres heeft een onderzoek aangekondigd omdat vermoed wordt dat sommige rechters zich hebben laten omkopen. In sommige gevallen konden dankzij gerechtelijke bevelen bedragen van zes miljoen peso worden opgenomen. Het gemiddelde van de teruggegeven spaartegoeden ligt rond de 38 duizend dollar, terwijl op 90 procent van alle rekeningen in het land aanzienlijk lagere bedragen staan.

Om een nieuwe aderlating te voorkomen, heeft het Congres een 'anti-druppelwet' aangenomen. Die bepaalt dat een eenvoudig bevel van een rechter niet volstaat en de bank in beroep kan gaan bij het Hooggerechtshof. Zo'n procedure is tijdrovend en moet de regering tijd geven betere maatregelen te ontwikkelen.

De nood is hoog. De afgelopen weken meldden spaarders zich bij banken met een gerechtelijk ambtenaar en een slotenmaker. Indien de bank niet voldeed aan het gerechtelijke bevel, dreigde de ambtenaar, dan zou de kluis met geweld worden geopend.

Meer over