Argentijns homostel mag trouwen

Het gemeentebestuur van Buenos Aires heeft maandag aan twee mannen toestemming verleend om met elkaar in het huwelijk te treden. ‘Op 1 december worden wij man en man’, zei José Maria Di Bello (41) toen hij en Alex Freyre (39) de benodigde papieren in ontvangst kwamen nemen.

Zij stapten naar de rechter nadat hun april in eerste instantie toestemming om te trouwen was geweigerd. De rechter bepaalde vorige week dat het verbod op hun huwelijk in strijd was met de grondwet. Burgemeester van Buens Aires Mauricio Macri liet daarop weten dat de gemeente ervan afzag om in beroep te gaan.

De uitspraak van de rechter gold alleen het geval van Di Bello en Freyre, maar andere homo’s en lesbiënnes met trouwplannen zouden met goede kans op succes eveneens naar de rechter kunnen stappen. Het Argentijnse parlement overweegt daarom nu tientallen artikelen in het burgerlijk wetboek te veranderen, om huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken.

Onder parlementsleden van de regerende partij bestaat steun voor het voorstel, maar president Cristina Fernandez heeft zich nog niet over de kwestie uitgesproken. De katholieke kerk en andere christelijke groepen zijn tegen.

Meer over