Argentijnen kampen met tekort aan contant geld

SANTA CRUZ - Overheidsinstellingen die uit wanhoop de loonbetalingen uitstellen, tumult van verbolgen klanten bij geldautomaten en honderden meters lange rijen voor 's lands banken. Dat zijn de gevolgen van een curieus gebrek aan contant geld in Argentinië.


De afgelopen dagen reisden mensen gratis op de spoorlijnen van Sarmiento, een van de vijf treinmaatschappijen in Buenos Aires en omgeving. De kaartjesverkoop was stilgezet omdat de loketten geen wisselgeld hadden.


In het 60 duizend inwoners tellende Trenque Lauquen, 440 kilometer van Buenos Aires, heeft het gemeentebestuur de contracten met de banken voor salarisuitbetaling aan het personeel opgezegd wegens 'wanprestatie'. Jorge Barrachia, burgemeester van de stad, zei deze week: 'Ik heb het geld al vier weken geleden gestort en nog altijd wachten onze mensen op hun loon en kerstgratificatie. Waar zijn de contanten in dit land gebleven?'


Verscheidene gemeente- en provinciebesturen in heel Argentinië hebben de loonbetaling moeten opschorten. Er is vooral een nijpend tekort aan bankbiljetten met de meeste waarde: die van 100 pesos (zo'n 20 euro). Volgens 's lands centrale bank heeft de schaarste te maken met 'technische beperkingen' bij La Casa de la Moneda, Argentiniës Munt, en met een grotere vraag naar baar geld vanwege de zomervakantie in Zuid-Amerika. Maar onafhankelijke economen en volksvertegenwoordigers van de oppositie zeggen dat het geldgebrek wordt veroorzaakt door de groeiende inflatie, een van de hoogste in de wereld (ruim 10 procent volgens het IMF).


Om het probleem op te lossen hebben parlementariërs zoals Alfonso Prat Gay, oud-president van de Centrale Bank, de regering van Cristina Fernández opgeroepen bankbiljetten van 150 of zelfs 200 pesos uit te geven. Maar Fernández voelt daar niets voor, omdat dat een impliciete erkenning van de galopperende inflatie en het falende monetaire beleid zou betekenen.


De federale autoriteiten hebben gekozen voor een andere aanpak. De Argentijns centrale bank heeft de laatste dagen met een speciale operatie geld herverdeeld onder financiële instellingen in het hele land. De operatie werd eind vorige week afgerond.


Vooral de banken in dichtbevolkte provincies als Buenos Aires, Córdoba en Santa Fe hebben beduidend meer biljetten gekregen. Tegelijkertijd kondigde de centrale bank de aankomst aan van 5 miljard pesos (961 miljoen euro) in 100 pesos-biljetten die in Brazilië zijn gedrukt. In de afgelopen weken zijn al meer papiergeldzendingen uit het grote buurland binnengekomen.


Maar tot overmaat van ramp heeft het provinciebestuur van Córdoba in een communiqué laten weten dat het in Brazilië gedrukte geld 'vals lijkt'. De briefjes van 100 pesos uit het buurland zijn inderdaad wat rozer uitgevallen dan de gebruikelijke biljetten.


De centrale bank bezweert in op alle Argentijnse televisiekanalen uitgezonden spots dat het geld authentiek is. Maar veel winkels in Córdoba en andere provincies accepteren de 'Braziliaanse' biljetten niet.


Gebrek aan contant geld is een regelmatig terugkerend probleem in Argentinië sinds president Cristina Fernández in 2007 aan de macht kwam. Begin 2009 bijvoorbeeld was de muntenschaarste zo extreem dat winkeleigenaren eieren, bananen, lolly's en toffees als wisselgeld gebruikten.


Meer over