Argentijn heeft geen oog voor sprookjeshuwelijk

De quizmaster vraagt: met wie gaat Máxima Zorreguieta trouwen? De klok tikt. De kandidaat piekert en doet een wanhopige poging : 'Eduardo.'..

Van onze correspondente Ineke Holtwijk

Het antwoord in de Argentijnse versie van De Zwakste Schakel van deze week zegt alles. Het huwelijk in Nederland houdt de Argentijnen niet bezig. Hun realiteit zijn de economische crisis en de blokkade van hun bankrekening. De trouwpartij is voor hen een exotisch sprookje.

En dat is op tv goed te merken. Neem een programma op Canal 13, een veelbekeken commerciële tv-zender. Met een specialist in etiquette werden vragen doorgenomen als: kan prinses Máxima haar wettige echtgenoot straks in het openbaar op de mond zoenen? Wat moet je doen als je prinses bent en je moet geeuwen? Wat doe je als je jeuk aan je benen hebt? Ook in de belangrijkste krantenverhalen gaat het meestal over frivoliteiten: de huwelijkscadeaus, de details van de ceremonie en de koninklijke titels. De Argentijnen die wel belangstelling hebben voor het huwelijk, zijn vooral gefascineerd door het feit dat Máxima zich als prinses anders moet gaan gedragen.

Slechts één serieus tv-journaal bracht onder de kop Bittere pil een bericht over Máxima's auto-ongeluk. Het interview van presentatoren van het Jeugdjournaal met Máxima en kroonprins Willem-Alexander werd in Argentinië vertoond als beeld van de Spaanse televisie waarin 'hele kleine kinderen' vragen stelden aan het paar. Bij gebrek aan beelden van het Paleis op de Dam zijn al shots van het Paleis Noordeinde getoond. En prins Claus blijft hardnekkig koning Claus voor de Argentijnen.

De twee belangrijkste dagbladen hebben een correspondent van elders in Europa naar het huwelijk in Amsterdam gestuurd. Beide kranten hadden Máxima de afgelopen weken op de omslag van hun zondags kleurenmagazine. La Nacion, de kwaliteitskrant van Argentinië, brengt iedere dag reportages rond het huwelijk. Maar het onderwerp slaat niet aan bij het publiek.

Vanwege geldgebrek heeft geen enkele Argentijnse televisiezender een correspondent naar Amsterdam gestuurd. Het is zelfs de vraag of het huwelijk, dat om zes uur 's ochtends Argentijnse tijd plaatsheeft, rechtstreeks op televisie te zien zal zijn. Slechts één zender heeft voor zaterdagavond een samenvatting aangekondigd.

Wie de festiviteiten op de voet wil volgen, moet naar Sans Souci, een landhuis aan de rand van Buenos Aires. Daar organiseert de Nederlandse ambassade in samenwerking met de Argentijns-Nederlandse Kamer van Koophandel en de Nederlandse club een champagneontbijt voor de Nederlandse gemeenschap.

De grootste attractie aldaar zijn de live-beelden vanuit de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk die uit Hilversum naar de salons van Sans Souci worden gestraald. De organisatoren verwachten zo'n zevenhonderd gasten. Onder hen Nederlanders die zeshonderd kilometer ver weg wonen en er een nacht in de bus voor over hebben. Twaalf cameraploegen, voornamelijk Argentijnse, zullen het feestje filmen.

In de Argentijnse roddelbladen zijn Máxima en haar Guillermo Alejandro (spreek uit: Ghiezzjèrmo Alegándroo) nauwelijks aanwezig. Máxima is een ondankbaar onderwerp, verklaart Lilian De Locicero van het blad Caras. 'Ze doet niets voor en met haar land. Ze komt hier alleen cadeaus halen.' Zij en haar collega's zijn het onderwerp zat.

De crisis kleurt de mening die Argentijnen over Máxima hebben, gelooft cartoonist Nik van La Nacion. 'De eerste reactie is dat zij een profiteur is. Ze heeft het goed voor elkaar. Pas na wat nadenken komen gevoelens van trots.' In betere tijden zouden de Argentijnen enthousiast zijn geweest, zegt politiek analist Rosendo Fraga. Maar geen lezer of kijker in Argentinië zit nu op een sprookje te wachten.

Meer over