Arena-partij wint verkiezingen in El Salvador

De Arena-partij, die tijdens de burgeroorlog nauw was gelieerd aan de rechtse doodseskaders en militairen, levert opnieuw de president van El Salvador....

Flores versloeg zijn belangrijkste rivaal met gemak. Facundo Guardado (44), ex-commandant van de vroegere linkse guerrillabeweging FMLN, bleef steken op ruim 29 procent. Als derde eindigde de sociaal-democraat Rubén Zamora met 7,48 procent.

Arena is sinds 1989 in El Salvador aan de macht. De Salvadoranen konden zondag voor de tweede keer sinds de beëindiging van de burgeroorlog in 1992 een president kiezen. De opkomst was extreem laag. Slechts 30 procent van de drie miljoen kiesgerechtigden ging stemmen. Waarnemers denken dat de apathische kiezers door weg te blijven hun ongenoegen over de traditionele partijen hebben willen tonen. Ook moesten de kiezers vaak kilometers lopen om te stemmen. Er was te weinig vervoer en bovendien waren de kieslijsten in de stembureaus alfabetisch samengesteld en niet op basis van adressen.

Francisco Flores heeft beloofd de criminaliteit, werkloosheid en armoede te gaan bestrijden. Als voorzitter van het Congres stond hij bekend als een bekwaam bemiddelaar. Tijdens de burgeroorlog studeerde hij economie en filosofie in de Verenigde Staten.

Meer over