Arco van Kleef, Rozenburg

In stress-situaties heb ik de neiging te gaan roken. Een paar sigaretten maar, dan is het vaak weer over. Ik stop en begin regelmatig....

Er zijn bepaalde branches waar heel veel wordt gerookt, de verpleging bijvoorbeeld. Zelf werk ik in de automatisering. De werkdruk is door deadlines vaak hoog. Roken is een excuus om even achterover te leunen en aan de stress te ontsnappen. Ik zit zeven uur per dag achter een beeldscherm. Tussen de middag ga ik altijd even uitwaaien aan de Nieuwe Waterweg.

Voor RSI ben ik denk ik niet zo gevoelig omdat ik verder lichamelijk heel actief ben. Ik zwem, squash, en ga twee maal per week naar de sportschool.

Daar train ik alles boven de navel. Wat daar onder zit, vind ik niet nodig, want lopen doe ik genoeg.

We hebben geen beweging meer op ons werk, de lucht is vervuild en er zijn veel te veel kunstmatige toevoegingen aan ons voedsel. Is het je wel eens opgevallen hoeveel nieuwe allergieën er zijn ontstaan? Baby's hebben melkallergie; astmatische aandoeningen zijn enorm toegenomen. Het is een welvaartsprobleem. We leven luxer en makkelijker, maar ook steeds kunstmatiger. Ik hoorde laatst een verhaal over een vrouw die twintig jaar geleden een siliconen implantaat had gekregen en sindsdien reumatische aandoeningen heeft. En dat alleen maar omdat ze vrouwelijkere borsten wilde hebben.

Ik denk dat het veel te vanzelfsprekend is dat mensen medisch geholpen worden. Als een hartpatiënt stelselmatig weigert de adviezen van zijn arts op te volgen, vind ik dat zo iemand achteruit gezet moet worden op de wachtlijst voor een operatie. Punten toekennen zou ook een manier zijn om te beoordelen hoe hoog iemand op de lijst komt. Maar ik geef toe, het is een moeilijke maatschappelijke discussie.

Ik vind het erg belangrijk, mezelf te ontwikkelen. Ik wil niet stilstaan in mijn werk en ook niet in mijn persoonlijke leven. Tevredenheid met wat je bent, is een voorwaarde voor geluk. Normen en waarden worden erg bepaald door de maatschappij waarin je leeft. Als ik in de bush was opgegroeid, was ik misschien kannibaal geweest.'

Meer over