ARCHITECTUUR

Bouwmeester Salm, bekend van Paradiso, het RIOD-hoofdkwartier en het aquariumgebouw van Artis wordt herdacht op een expositie in het Gemeentearchief (Amsteldijk 67)....

Amsterdam

Den Haag

Het is weer Prix de P-tijd, de jaarlijkse bekendmaking van het meest controversiële dat Den Haag het afgelopen jaar heeft voortgebracht. En dit jaar concentreert de jury zich op het Haagse plein. Op 14 november wordt in theater Zeebelt, Willemstraat 7 de jaarlijkse schandprijs uitgereikt. Aanvang 20.30 uur.

Haarlem

In het Architectuurcentrum ABC (Groot Heiligland 47) de tentoonstelling 'Ritme en dynamiek, 15 jaar architectuur van ir. Jan Splinter'. Splinter is vooral bij vakgenoten bekend door zijn woongebouw Morsweg in Leiden. Daar begint ook een expositie rond de architecten Zwarts & Jansma, bekend van de Hortus in Amsterdam en, sinds kort, metrostation Wilhelminahof in Rotterdam. Tot en met 23 november.

Rotterdam

De transformatie van een havenstad, dat is het thema van de expositie Hamburg-Rotterdam in het Nederlands Architectuurinstituut. Hamburg breidt uit aan de zuidoever van de Nordelbe, Rotterdam gaat verder in zee met de Maasvlakte. Tot en met 10 januari.

Alvaro Siza heeft een plan gemaakt voor de wederopbouw van het Chiado in Lissabon, de stadswijk die in 1988 gedeeltelijke door brand werd verwoest. In het Nederlands Architectuur Instituut een expositie over het stedenbouwkundig plan en de uiteindelijke resultaten, tot en met 30 november. Verder in het NAi de installatie 'Beyond the walls' van Daniel Libeskind, waarin zijn nieuwste werken en tekeningen zijn uitgestald (t/m 23 november) en een expositie over leven en werk van Johannes Hendrik Leliman (1878- 1921), bekend geworden door de ANWB-paddenstoel (t/m 16 januari). Met de tentoonstelling Vier visies op Indiase architectuur wordt werk van vier vooraanstaande architecten uit India gepresenteerd (t/m 16 november). De in Nederland wonende en werkende Indiase architect Subash Taneja geeft zondag om 14.30 uur een inleiding op het werk van een van de vier, Rewathi Kamath.

Tilburg

Het hergebruik van monumentale gebouwen komt aan de orde op een conferentieavond, op 19 november vanaf 16 uur in Theater de Vorst (Willem II-straat 47-49). Organisatie in de handen van lokaal architectuurcentrum Cast. Sprekers zijn auteur Michelle Provoost, architect Hans Ruijssenaars (Magna Plaza) en projectontwikkelaar Jack Cohen.

Utrecht

Aan de hand van een aantal situaties laat het Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, zien hoe opgravingen of andere cultuurhistorische waarden architecten op ideeën kunnen brengen.

Ook in Aorta tweehonderd foto's en dia's over glas-in-lood ramen in Utrechtse huizen. Aangevuld met enkele echte glas-in-lood ramen van hedendaagse glazeniers. Gekleurd licht, tot en met 30 november.

Enric Miralles, architect van het nieuwe Utrechtse stadhuis, houdt op 14 november de Rietveldlezing in muziekcentrum Vredenburg. Titel: 'Something about calligraphy'. Aanvang 20.15 uur.

Meer over