ARCHITECTUUR

De Beurs van Berlage aan het Damrak in Amsterdam is sinds deze week 'als museum' open. Het is voor het eerst dat Berlages belangrijkste schepping voor het publiek is opengesteld, nu bepaalde gebruikers het gebouw hebben verlaten....

In de serie lezingen over 'De start van de afgestudeerde' vandaag om 10.30 uur J. Rodermond (Red. De Architekt) over de rol van het architectuurtijdschrift; om 14 uur spreken de architekten Westelaken en Van Zuuk over de betekenis van de prijsvraag. Dinsdag om 20 uur spreekt N. de Vreeze (Stimuleringsfonds voor de Architectuur) over de rol van subsidie en stipendium. Donderdag om 20 uur een bijdrage van Carel Weeber (BNA) over de rol van de beroepsorganisatie. Tevens spreekt rijksbouwmeester Patijn over de rol van de overheid. Tot slot op 16 februari om 14 uur een discussie met afgestudeerden van de academie olv W. Nijenhuis.

Het Zwitserse bureau Diener & Diener bouwt een superblock aan de ingang van het KNSM-eiland te Amsterdam, nadat het bureau een prijsvraag heeft gewonnen. ARCAM, Waterlooplein 211, heeft een overzichtsexpositie ingericht, Das Haus und die Stadt, waarin het werk van de Zwitsers wordt verklaard. Tot en met 23 maart.

In het NAi in Rotterdam een tentoonstelling van tekeningen, maquettes en foto's van architekt Renzo Piano, winnaar van de Erasmusprijs. Tot en met 24 februari.

De Mies van de Rohe Pavilion Award is een tweejaarlijkse architectuurprijs voor een recent bouwwerk binnen de Europese Unie. De Amerikaanse architectuurcriticus Kenneth Frampton heeft voor het Nederlands Architectuurinstituut een expositie samengesteld over 38 gebouwen die de laatste tien jaar zijn voorgedragen voor deze prijs. Europese architectuur 1984-1994, in het NAi Rotterdam, tot en met 10 maart.

Meer over