ARCHITECTUUR

Op 25 april gaat de Piet Heintunnel, ontwerp van architect Ben van Berkel open: de tunnel verbindt de oostelijke eilanden van Amsterdam met de ringweg....

Amsterdam

Piet Zanstra is de maker van het verguisde en inmiddels afgebroken Maupoleum aan de Amsterdamse Jodenbreestraat. Hij is ook de architect van de bejubelde atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat. Zanstra, geboren in 1905, staat weer in de schijnwerpers in de Arcam-Galerie, Waterlooplein 213. Tot en met 10 mei.

Groningen

Het bureau van Adriaan Geuze, West 8, laat in het Groninger Museum de visie op de inrichting van het Nederlands Landschap zien, onder de titel 90.000 pakjes margarine, 100 meter vooruit!. Hoe verandert Nederland met meer infrastructuur en woningbouw op Vinex-lokaties? Van 20 april tot en met 31 augustus, Museumeiland 1.

Haarlem

In ABC, Groot Heiligland 47, een lezing over de Toneelschuur, zoals die is getekend door Joost Swarte. Sprekers zijn Adri Duivesteyn, Janwillem Schrofer en Swarte zelf. Zondag om 14.00 uur.

Ook in architectuurcentrum ABC: tuinarchitectuur van 1900 tot heden in Zuid-Kennemerland. Te zien zijn de ontwerpen van D. Tersteeg, G. Bleeker en Els Proost. Tot en met 22 juni. Daar ook tuinkunst van Hans van Bentem.

Rotterdam

De Russische architectuur kent veel projecten die nooit zijn uitgevoerd: arbeiders- en werkpaleizen, mausoleums voor Lenin en andere luchtkastelen. De Russische architect Juri Avvakumov stelde een tentoonstelling samen met bijna 500 projecten uit de afgelopen 300 jaar die niet verder dan de tekentafel kwamen. Russian Utopia, in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Museumpark 25. Tot en met 1 juni.

Coast Wise Europe is een manifestatie van de Academie van Bouwkunst Rotterdam waarbij studenten uit 21 landen de opdracht kregen om 100 kilometer van de eigen kust en een eiland nauwkeurig te onderzoeken. Drie kusten heeft het NAi uitgelicht: de Baltische, Mediterrane en Atlantische kust. Van 13 april tot en met 11 mei. Ook in het NAi de Nieuwe Kaart van Nederland, voor onbepaalde tijd.

Het veranderend Rotterdam is onderwerp van een expositie in het Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31. Stadsportretten, plattegronden, en prospecten laten de ontwikkeling van havenstad tot metropool zien. Tot en met 29 juni.

Meer over