ARCHITECTUUR

Piet Zanstra (1905) is de maker van het inmiddels afgebroken Maupoleum aan de Amsterdamse Jodenbreestraat. Hij is ook de architect van de atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat....

Amsterdam

Bergen

In 1905 was Bergen onder meer geliefd onder het publiek vanwege de invloed van belangrijke architecten als Berlage, Springer, en Staal. In Museum Kranenburgh tot en met 11 mei een expositie over Bouwkunst in Bergen tussen 1900 en 1940.

Haarlem

Tuinarchitectuur van 1900 tot heden in Zuid-Kennemerland is het lente-onderwerp van architectuurcentrum ABC, Groot Heiligland 47. Te zien zijn de ontwerpen van D. Tersteeg, G. Bleeker en Els Proost. Van 13 april tot en met 22 juni.

Rotterdam

De Nieuwe Kaart van Nederland, vorige week ten doop gehouden in Muziekcentrum Vredenburg, ligt voor onbepaalde tijd tentoongesteld in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Museumpark 25.

Bioscoop Thalia, het stationspostkantoor en schoenenzaak Huf zijn herkenbare panden in Rotterdam, gebouwd in de naoorlogse jaren. Er leven nu plannen en ideeën om ze een nieuwe functie te geven. Wat en hoe is te zien bij het NAi, tot en met 11 mei.

Ook in het NAi de expositie Neanderthal Museum: het gebouw dat de architecten Gunter Zamp Kelp, Julius Krauss en Aro Brandthuber maakten voor de overblijfselen van de eerste mens in Düsseldorf. Tot en met 6 april. Verder de relatie tussen zonne-energie en architectuur, over de toepassing van fotovoltaïsche zonne-energie. Tot en met 1 juni.

Het veranderend Rotterdam is onderwerp van een expositie in het Historisch Museum Rotterdam. Stadsportretten, plattegronden, en zogeheten prospecten laten de ontwikkeling van havenstad tot metropool zien. Tot en met 29 juni.

Tilburg

Het vormonderzoek van Jan Hoogstad wordt aan de orde gesteld in de CastMobiel, die voor deze gelegenheid voor het gebouw van de regiopolitie Midden- en West-Brabant staat. Adres: Ringbaan West 232. Tot en met 4 mei.

Meer over