ARCHITECTUUR

De IJsselmeerpolders, het Rokin, Amsterdam-West, Unter den Linden (Berlijn): zeer verschillende opgaven met één gemeenschappelijke noemer. Cornelis van Eesteren maakte er ontwerpen voor....

JAAP HUISMAN

Dit jaar wordt herdacht dat de stedenbouwkundige Van Eesteren honderd jaar geleden werd geboren en hoewel er op het stilste moment van de zomer al een speciale dag in de Beurs van Berlage werd georganiseerd, komt het klapstuk op 23 november. Dan wordt het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam ingrijpend verbouwd voor de plannen die Van Eesteren in de eerste helft van deze eeuw voor grote steden bedacht.

Het is opmerkelijk te zien hoeveel samenhang er tussen de plannen bestaat, hoezeer uitbreidingen voor Parijs en Moskou, Amsterdam en Berlijn op elkaar lijken. Van Eesteren is de grondlegger van de moderne tuinstad, met woonblokken in het groen, brede ontsluitingswegen en besloten binnentuinen.

Vóór de 100-jarige geboortedag van de stedenbouwkundige wordt gevierd, is er in het NAi ruimte voor Daniel Libeskind, die in de grote zaal een imposante installatie heeft neergezet, een miniatuurversie van de nieuwe vleugel van het Victoria & Albert-museum in Londen. Hoogovens leverde het staal, Bruynzeel de vloeren en daarmee is een spiraal gebouwd die inzicht geeft in leven en werk van deze eigenzinnige 51-jarige architect, die nu pas echt aan het bouwen is geslagen.

In het Architectuurcentrum in Haarlem wordt maandelijks aandacht besteed aan wisselende onderwerpen en architecten. Voor dit najaar staan op de agenda onder meer de architecten Abel Cahen en Moshe Zwarts & Jansma. Cahen kwam in het nieuws door zijn opbouw op het Van Abbemuseum in Eindhoven, inmiddels weer gewijzigd, Zwarts & Jansma laten bij ABC Haarlem onder meer zien wat voor metrostation is gebouwd op de Kop van Zuid in Rotterdam.

Vormgeving

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft zijn vaste agenda: best verzorgde boeken, keramiek uit eigen collectie, terwijl vanaf 30 augustus de gerestaureerde kamer van dokter Harrenstein, ontworpen door Rietveld, terugkeert 'op zaal'. Centraal Museum Utrecht sluit volgend jaar voor een verbouwing, maar voor het zover is, brengt het museum mode, schoenen en styling van een nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers (vanaf 8 november).

Den Bosch krijgt komend seizoen een nieuwe spoorzone (station, rechtbank en kantoren) en laat die ontwikkelingen zien in het Noordbrabants Museum: La Gare (vanaf 13 september). Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam brengt een tentoonstelling van kindermeubels uit eigen bezit, en laat die inrichten door rijksbouwmeester Wytze Patijn (vanaf 18 september).

Tenslotte het Paleis Lange Voorhout in Den Haag. Als de dandy's daaruit zijn vertrokken, wordt er plaats ingeruimd voor Murano Glas. Ook pronkstukken.

Jaap Huisman

Meer over