Architecten ontevreden over kwaliteit gemeenten

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van de dienstverlening van gemeenten bij de afhandeling en beoordeling van bouwplannen en bouwvergunningaanvragen laat te wensen over.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in opdracht van de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten (BNA).

Twee van de vijf architectenbureaus noemen de dienstverlening van de gemeenten slecht tot zeer slecht. Dit zou leiden tot vertragingen in de behandeling en de beoordeling van bouwplannen en uiteindelijk tot economische schade voor architectenbureaus en hun opdrachtgevers. Ook nieuwbouw- of renovatieprojecten zouden hierdoor onnodige vertraging kunnen oplopen, aldus de BNA.

De gemeentelijke procedures rond het wijzigen van bestemmingsplannen noemt 89 procent van de bureaus belemmerend en 63 procent is ontevreden over de deskundigheid van ambtenaren, vooral bij bouwaanvragen voor grote projecten. Zeven van de tien bureaus zeggen bovendien dat de behandelend ambtenaren niet oplossingsgericht zijn.

Meer over