Architect genocide Rwanda in beroep tegen vonnis

De Rwandese oud-kolonel Bagosora gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Zijn advocaat noemde het vonnis van het Rwanda-Tribunaal een teleurstelling.

Van onze buitenlandredactie

Bagosora (67), de voornaamste architect van de genocide in Rwanda in 1994, werd donderdag veroordeeld tot levenslang. Het Rwanda tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha achtte hem schuldig aan ‘genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden’, aldus het vonnis. Bagosora, die zwijgend naar het vonnis kluisterde, is ook schuldig bevonden aan de moord op tien Belgische blauwhelmen en de toenmalige Rwandese premier.

Volgens de aanklagers nam Bagosora (67), destijds topambtenaar op het ministerie van Defensie, de macht over militaire en politieke zaken over na de dood van toenmalig president Juvenal Habyarimana, een Hutu. Deze kwam om nadat onbekenden het vliegtuig waarin hij zat uit de lucht schoten, wat algemeen wordt gezien als startsein voor de genocide. De Canadese generaal Romeo Dalaire, destijds hoofd van de VN-macht in Rwanda, beschreef Bagosora als ‘spil’ van de genocide. Bagoroso vluchtten na de genocide naar Kameroen, waar hij in 1996 werd gearresteerd en naar Arusha werd gevlogen, waar zijn proces uiteindelijk in 2002 begon.

]]>

Tevreden
Rwanda is ‘tevreden’ over de veroordeling van Bagosora. ‘Het recht heeft gezegevierd.’ Advocaat Reed Brody, beroepsactivist van Human Rights Watch, sprak van een ‘krachtige boodschap voor tirannen waar ook ter wereld’. Het vonnis leert hen dat ‘als zij de ergste misdaden begaan, ze voor de rest van hun leven in de cel kunnen doorbrengen.’

Eerder op de dag heeft het Rwanda-tribunaal twee strijdmakkers van Bagosora eveneens tot levenslang veroordeeld wegens genocide. Het ging om kolonel Anatole Nsengiyumva en majoor Aloys Ntabakuze.

De zwager van de omgekomen president Habyarimana, Protais Zigiranyirazo, kreeg 20 jaar gevangenisstraf opgelegd. ‘Monsieur Z’, zoals hij bekend stond, hoorde tot de kleine maar machtige elite Hutufamilies die de genocide hebben helpen voorbereiden. Hij zou het beruchte ‘Zero Netwerk’ van doodseskaders hebben opgezet, dat honderden Tutsi’s en oppositieleiders ombracht in de jaren voorafgaand aan de genocide.

‘Monsieus Z.’ hield volgens het tribunaal onder meer een opzwepende toespraak tot een groep Hutu-strijders, waarna deze ertoe overging tussen de 800 en 1.500 gevluchte Tutsi’s af te slachten die zich bevonden op de heuvel Kesho.

De oud-kolonel hoort donderdag dat het Rwanda-tribunaal in Arusha hem veroordeelt tot levenslang voor het aanzetten tot genocide in het land in 1994. (AP) Beeld
De oud-kolonel hoort donderdag dat het Rwanda-tribunaal in Arusha hem veroordeelt tot levenslang voor het aanzetten tot genocide in het land in 1994. (AP)
Meer over