Archief boven bouwput Keulen stort in

Drie panden in het centrum van Keulen zijn dinsdagmiddag ingestort (met video).

Een van de gebouwen, het uit 1971 stammende stadsarchief, herbergde historische documenten met een verzekerde waarde van bijna 400 miljoen euro.

Omwonenden en medewerkers van het archief vermoeden dat het ongeluk is veroorzaakt door werkzaamheden, zo’n 30 meter onder de grond, aan een nieuwe metroverbinding – die net als in Amsterdam Noord-Zuidlijn heet. In beide steden loopt de aan te leggen metro langs het stadsarchief.

Een vroegere archivaris zei op de Duitse radio dat hij de autoriteiten vorige zomer al had geattendeerd op scheurtjes in de kelderwanden van het archiefgebouw. Tezelfdertijd werd schade in de kelder van het naburige raadhuis geconstateerd. In 2004 werden scheuren in muren en plafonds van twee kerken in verband gebracht met de metro-aanleg. De toren van de Johannes de Doperkerk, die 75 centimeter uit het lood stond, moest voor bijna 1 miljoen euro worden hersteld.

Tekst loopt door onder video

]]>

Tunnelbouw
Woordvoerders van de brandweer en het Keulse vervoerbedrijf KVB bestrijden dat het instorten van het archief door de tunnelbouw is veroorzaakt. In de nabijheid van de plek van het ongeluk zijn de laatste maand geen grondboringen uitgevoerd.

Nog een overeenkomst met de Amsterdamse situatie is dat de aanleg van de metrolijn – die de Keulse binnenstad moet aansluiten op een bestaand netwerk – sinds het begin, in 2004, met veel problemen gepaard gaat. De bouw is in Keulen geregeld stilgelegd vanwege archeologische vondsten; omwonenden klaagden over geluids- en verkeershinder.

Onbeheersbaar project
De kosten van het project, begroot op 630 miljoen, zijn tot bijna 1 miljard euro opgelopen. Al voor het ongeluk van gisteren gold de Nord-Süd Bahn – die amper 5 kilometer zal beslaan – als een onbeheersbaar project. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een consortium onder leiding van twee bouwondernemingen.

De collectie van het stadsarchief behoorde tot de uitgebreidste en kostbaarste van Europa. Ze bevatte talrijke documenten (het oudste uit het jaar 922), plattegronden en foto’s. De schrijver en Nobelprijswinnaar Heinrich Böll (1917-1985) bracht er zijn literaire nalatenschap onder. Het archief moet volgens de brandweer grotendeels als verloren worden beschouwd.

(EPA) Beeld EPA
(EPA)Beeld EPA
Meer over