Archetype

De Britse voetbalbroers Ryan en Rhodri Giggs zijn gebrouilleerd sinds uitkwam dat Ryan vreemdging met Rhodri's vrouw. Wijze les uit Così fan tutte: ook Rhodri had het moeten aanleggen met zijn schoonzus.

Mooie scène à la Mozart: de voetballende broers Ryan en Rhodri Giggs die aan de bar met een pint in de hand de trouw van hun meiden bezingen. Trots op het lekkere stuk dat ze ieder hebben veroverd. 'We drinken en drinken op de God van de liefde.' De angst dat ze met een ander het bed in duikt, bezweren ze met stoere taal en alcohol.

Zo doen Guglielmo en Ferrando, twee legerofficieren, het aan het begin van de opera Così fan tutte ('Zo doen alle vrouwen'). Hun verloofden zijn trouw, daar durven ze een weddenschap op af te sluiten. Om de proef op de som te nemen, verleiden ze in vermomming elkaars geliefden. En jawel, beide dames gaan voor de bijl.

Hoe hebben Ryan en Rhodri vroeger over elkaars veroveringen gepraat? 'We zitten er maar warmpjes bij, broer! Die vrouwen van ons kunnen we met een gerust hart thuis op de bank laten als we de stad in gaan.'

De Britse roddelpers heeft voorpagina's vol geschreven over de broertjes Giggs - de één een superster van Manchester United, de ander een gebrekkige voetballer. Maar hoe ze als mannen onder elkaar over hun vrouwen praatten, dat geheim is nog niet onthuld.

Als Guglielmo en Ferrando in de eerste akte van Così fan tutte hun dames verkleed het hof maken, gaat dat op zijn 18de-eeuws zo. 'Iedereen kan zien hoe goed gebouwd we zijn. We hebben mooie voeten, mooie ogen, mooie neuzen, en deze snorren kunnen wel de triomf van de man worden genoemd, het gevederte van de liefde.'

Met die tekst in gedachten is het geen wonder dat Ryan er met de buit vandoor ging. Als meest gelauwerde speler van de Engelse competitie moet hij wel over gouden voeten beschikken. Een snor mag hij dan niet hebben, zijn bakkenbaarden laat hij bij tijd en wijlen flink uitgroeien.

Wat moet Rhodri gevloekt hebben, toen pasgeleden bleek dat Ryan acht jaar lang een geheime verhouding met zijn Natasha heeft gehad. En dat niet alleen: ze raakte ook nog eens in verwachting van hem. Een ongelukje dat hij met een abortus dacht te hebben weggepoetst.

Guglielmo en Ferrando trekken hun sabels als ze het verraad van hun vrouwen gewaar worden. 'En dan zullen rivieren van bloed stromen', kramen ze uit. Zover komt het niet. De dames bezweren hen: 'Ik zal je voor altijd liefhebben'.

Het hielp ze natuurlijk dat ze gevieren in hetzelfde schuitje zaten. Precies daar heeft Rhodri kansen laten liggen: was hij maar met Rachel aan de haal gegaan. Dan hadden de twee stellen zich aan een Spaans strand kunnen verwonderen over de in Così fan tutte bezongen menselijke dwaasheden.

De broers Giggs zijn overgeleverd aan de moraal van de roddelpers. De Daily Star meldt dat ze, geloof het of niet, een verzoeningsgesprek op vaderdag hebben gevoerd.

undefined

Meer over