Arcade Fire overschaduwt de rest op Best Kept Secret

Wat de Stones en Springsteen op Pinkpop lukte, lukt Arcade Fire met evenveel gemak op Best Kept Secret. De Canadese indieband is weergaloos en overschaduwt alle andere optredens.

Régine Chassagne van de Canadese band Arcade Fire. Beeld Sanne De Wilde
Régine Chassagne van de Canadese band Arcade Fire.Beeld Sanne De Wilde

De zon brandt zondag rond het middaguur al behoorlijk als de poortjes van het Best Kept Secret-festivalterrein opengaan. Een groepje Radiohead-fans stormt richting hoofdpodium om alvast een plaatsje op de eerste rij te bemachtigen. Het duurt nog tien uur totdat de Britse band het festival gaat afsluiten, en er zullen verspreid over vijf podia nog tientallen optredens plaatsvinden. Voor deze groep telt maar één ding: zo dicht mogelijk bij Thom Yorke en zijn mannen komen.

Geen festival is blij met zulke eenkennige bezoekers, maar als je een naam op je affiche kunt krijgen die zo veel populairder is dan de rest, weet je wat er gebeurt. Vraag het aan Jan Smeets die de Rolling Stones en Bruce Springsteen op Pinkpop mocht verwelkomen.

Best Kept Secret had dit jaar het geluk en het geld om niet één maar twee topattracties te strikken, want zaterdag mag het Canadese Arcade Fire op het hoofdpodium afsluiten. Een weergaloos goed concert, dat eigenlijk alles wat er vrijdag en zaterdag eerder te zien is geweest in een diepe schaduw zet.

Vrijdag is het programma met hiphopcrew Run The Jewels als grootste naam wat gelijkwaardiger, maar ook wel een beetje tam. In de tenten ontstaat bij het Belgische Millionaire dankzij de massaal aanwezige Vlamingen veel sfeer, terwijl ook de Australische psycho-rockband King Gizzard & The Lizard Wizard garant staat voor veel opzwepend rock-'n-rollspektakel. Maar op het grote veld voor het hoofdpodium is het de hele dag een nogal suffe boel. Agnes Obel en Metronomy doen het goed op een podium van Paradiso-afmetingen, maar niet midden op de dag in de openlucht, als ook een meegenomen lichtplan door de zon overbodig wordt gemaakt.

Openluchtdansvloer

Stage 4 was ook dit jaar weer een openluchtdansvloer, gehost door dj St. Paul. Hoe fel de zon ook brandde zondagmiddag, het was er vol. Wat wil je ook met gasten als rapper Rico die reggae draait of, een verrassing, de broers Dewaele die voordat ze zondag als Soulwax aan de bak moesten, 's middags een dj-set deden met platen van hun eigen label Deewee Records. De sfeer was magisch, al dansend vergat je bijna wie de volgende artiest op je lijstje was.

Run The Jewels

De verrassing vrijdagavond is Run The Jewels. Niet eens zozeer vanwege hun strakke hiphopshow, maar vanwege het enthousiasme dat ze afdwingen. Best een risico om als hoofdact op een groot festival een hiphop-act te boeken, zeker als je publiek voor het grootste deel uit oudere jongeren bestaat. Maar de energie van Run The Jewels heeft de slagkracht van een stevige rockband. De snedige raps van El-P en Killer Mike vullen elkaar nog beter aan dan tijdens eerdere optredens.

De twee zijn zichtbaar onder de indruk van het massaal toegestroomde publiek, waarvan een flink deel vooraan de teksten ook woordelijk meebrult. Een wat tamme dag wordt daarna nog behoorlijk pittig afgesloten met een sterke technoset van Weval en nog meer hiphop op het kleinste podium, Stage 5.

Maar voor de meeste bezoekers met een driedagenkaart is de vrijdag toch slechts een opmaat voor de zaterdag en zondag. De hele zaterdag voel je dat elke band die vóór Arcade Fire het podium betreedt, niet meer dan bijzaak is. Zeker, de Amerikaanse band Whitney heeft succes met zonnige jarenzeventigrock en ja, Thomas Azier lijkt een flinke stap gezet te hebben met zijn eigenzinnige technopop.

El-P van de Amerikaanse hiphopband Run the Jewels. Beeld epa
El-P van de Amerikaanse hiphopband Run the Jewels.Beeld epa

Arcade Fire

Maar pas als het tegen 9 uur loopt voel je iets van de spanning die hoort bij een festival. Zo'n gevoel van opwinding wanneer je toeleeft naar iets bijzonders. Er is nog een uur te gaan als het grote veld al voloopt voor Arcade Fire. De zon gaat onder, het is heerlijk weer. Dat was wel anders bij het vorige optreden van de band in Nederland, op Pinkpop 2014. Toen dreven steeds zwartere wolken over het podium en ging de wind over in standje storm.

Zijn het deze gunstige omstandigheden? Een vol veld met festivalgangers die toch speciaal voor hén naar Hilvarenbeek zijn afgereisd? In elk geval geeft de band van zanger Win Butler alles en lijkt hun steeds breder lachende voorman zich per liedje meer in de muziek te verliezen.

Wat de Stones en Springsteen op Pinkpop lukte, lukt Arcade Fire met evenveel gemak: de toeschouwers in vervoering brengen en hun bovendien het gevoel geven dat ze iets unieks meemaken. Daarvoor is samenspel nodig tussen artiest en publiek, en dat is er in grote mate. Het nog maar net verschenen nieuwe nummer Everything Now wordt meegezongen alsof het Hey Jude van de Beatles betreft. Als Butler in Windowsill even gas terugneemt, voel je dat vijfentwintigduizend toehoorders hem begrijpen.

Het concert is handig ingedeeld in dansbare, tegen disco aanleunende blokjes, waarin Butlers echtgenote Régine Chassagne floreert, afgewisseld met de meer getergde, dreinende rocknummers. Alles knap in balans, uitmondend in de ultieme Arcade Fire-climax, de als een tweetrapsraket verbonden nummers Power Out en Rebellion (Lies).

Bezoekers op Best Kept Secret. Beeld Sanne De Wilde
Bezoekers op Best Kept Secret.Beeld Sanne De Wilde

Een toegift is niet nodig en voor de band zeer ongebruikelijk, maar Arcade Fire weet van geen stoppen. 'Misschien gaat de stroom eraf', waarschuwt Butler. Natuurlijk niet. Het nummer Intervention kunnen ze uitspelen. Jammer alleen voor de acts die na Arcade Fire nog opmoeten, zoals Stuff en Floating Points. De meeste bezoekers trekken na Arcade Fire richting tent, huisje of pendelbus. Dat is geen desinteresse. Het hoofd is gewoon te vol met indrukken. Dit is typisch zo'n concert dat je niet snel kunt en wilt verwerken.

Pas als je uitgeslapen en wel zondag weer het terrein betreedt en je de lekkere herrie van The Homesick en de met fijne surfgitaar verluchtigde garagerock van Iguana Death Cult ondergaat, raakt je hoofd weer leeg en kun je je voorbereiden op een knallende festivalapotheose met Radiohead.

Best Kept Secret. 16, 17 en 18 juni, Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek.

Meer over