Arbiter stoorzender bij de eerste serieuze test

De eerste wedstrijd waarin de Nederlandse hockeyers werkelijk getest werden op hun moed en weerbaarheid mondde uit in een deceptie....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Het belabberde niveau van het arbitrale duo stond in de nabeschouwingen centraal. `Badge afpakken en op het eerste vliegtuig naar huis zetten', was het oordeel van Maurits Hendriks, technisch directeur van Spanje, over het optreden van de Duitser Wolter.

Vooral Nederland had er tijdens het vierde WK-duel veel onder te lijden gehad. `Wij komen hier met één punt heel goed weg', besefte Hendriks. Het winnende doelpunt van Nederland had moeten vallen in de 51ste minuut. De Nooijer ging alleen op de keeper af, maar werd op het moment van scoren door doelman Herrera gehinderd. De bijbehorende straf werd echter niet gegeven.

`Als ik mijn been niet had weggetrokken, had ik op de grond gelegen. Maar ik wilde niet het risico lopen op die manier geblesseerd te raken', aldus De Nooijer die na afloop van de wedstrijd vergeefs verhaal ging halen bij de Duitse arbiter.

Volgens bondscoach Joost Bellaart was het ongehoord dat de Duitser, uit het land dat een directe concurrent van Nederland is en dat één dag eerder drie punten verloren had aan Spanje, voor dit duel was aangewezen. `Hij heeft ons veel strafcorners onthouden.'

Toernooidirecteur Wiert Doyer, overigens ook Nederlander, was het oneens met alle kritiek. `De persoonlijkheid van deze man geeft geen enkele aanleiding om hem niet op deze wedstrijd te zetten', aldus Doyer, de enige in het stadion die zich wel tevreden toonde over de arbitrage. `Er zijn bovendien niet veel andere topscheidsrechters die het niveau van zo'n duel aankunnen', zei hij, doelend op de twintig andere door de FIH aangestelde arbiters.

De vele dubieuze beslissingen ten spijt had Nederland de vierde winst op rij volledig in eigen hand. Een open schietkans van De Nooijer - tegen Argentinië in de laatste minuut van de wedstrijd wel succesvol - vloog ver over het Spaanse doel. `Het is heel lang geleden dat ik zo'n opgelegde kans gemist heb', zei hij zichtbaar aangeslagen.

Wel succesvol was Karel Klaver. De 23-jarige Bloemendaler is met slechts 25 interlands een betrekkelijke nieuweling in het keurkorps van Bellaart, maar maakte zijn uitverkiezing voor de WK-selectie meer dan waar. Dit toernooi trof hij al twee keer doel.

Bellaart had hem in eerste instantie uit de selectie gehouden. `Maar hij heeft bewezen dat ik me destijds vergist heb', aldus de coach. Een gebroken middenhandsbeentje van Jaap Derk Buma, die uitgleed op het nieuwe en spekgladde veld van het hockeystadion in Rotterdam en daardoor de Champions Trophy miste, zette voor Klaver de deur naar het Nederlands team weer open.

Klaver, tijdens het voorbereidende zeslandentoernooi begin dit jaar in Kuala Lumpur al goed voor acht treffers, opende de score in de zeventiende minuut na een verbluffende solo langs vijf Spaanse verdedigers. Nederland controleerde vanaf dat moment de wedstrijd, maar vergat de score uit te bouwen. Daarbij kreeg de ploeg slechts één strafcorner toegekend, die door Lomans werd gemist. `We hadden zeker recht op zes corners', aldus Bellaart.

De mix van jeugdig enthousiasme van debutanten Klaver en Brouwer, en de ervaring van spelers als De Nooijer, Delmee en Jazet, houden het team ondanks het gelijkspel (Quintana maakte een kwartier voor tijd uit de derde strafcorner voor Spanje gelijk) nog altijd in de race voor een plaats in de halve finales.

Het verlies van Pakistan tegen Argentinië (2-1) kwam daarbij als een welkome verrassing. Spanje en Nederland voeren nu met 10 punten uit vier duels de ranglijst aan. Duitsland en Pakistan volgen op één punt.

Nederland staat de zwaarste krachtmetingen echter nog te wachten, komend weekeinde tegen Pakistan (zaterdag) en Duitsland (zondag). De wijze waarop de selectie gisteren verweer bood tegen de verrassend sterke Spanjaarden gaf Bellaart echter vertrouwen. `We zijn op de goede weg. Iets minder ver dan ik had gehoopt, maar we kunnen met opgeheven hoofd het veld verlaten.'

Meer over