Arbeidspartij bereid deel Jeruzalem af te staan

De Israëlische Arbeidspartij is bereid om, als onderdeel van een definitieve vredesovereenkomst, de Arabische wijken in Jeruzalem af te staan aan de Palestijnen....

De Arbeidspartij doet het slecht in de peilingen voor de parlementsverkiezingen van eind maart, maar de kans is groot dat Kadima, de partij die de verkiezingen naar verwachting wint, een coalitie met de Arbeidspartij aangaat.

Het is voor het eerst dat een van de toonaangevende politieke partijen in Israël tijdens een verkiezingscampagne laat weten bereid te zijn om delen van Jeruzalem op te geven. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem, dat tijdens de oorlog van 1967 door Israël werd geannexeerd, de hoofdstad van hun toekomstige staat maken.

De leider van de rechtse Likud-partij, Benjamin Netanyahu, zei zondag bereid te zijn "aanzienlijke concessies" te doen bij een definitief vredesverdrag met de Palestijnen. Netanyahu is weliswaar niet bereid Oost-Jeruzalem op te geven, maar wel de delen van de Westelijke Jordaanoever waar veel Palestijnen wonen. Voor Likud was het tot nu toe onbespreekbaar om delen van de Westoever uit handen te geven.

Netanyahu wil de afscheidingsmuur die Israël bouwt dieper in de Westoever plaatsen, om zo Israëlische steden buiten het bereik van Palestijnse raketten te houden.

Meer over