Arafat verzet zich tegen gefaseerde aftocht Israël

De PLO verzet zich, in strijd met de officiële bekendmaking van dinsdag, tegen het Israëlische plan Palestijnse verkiezingen te organiseren voordat Israël de westelijke Jordaanoever in zijn geheel heeft ontruimd....

AP, Reuter

GENEVE/JERUZALEM

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres zei woensdag het met Arafat eens te zijn geworden over een gefaseerde terugtrekking uit de zes grote steden op de Westoever - te beginnen uit Jenin, Qalqiliya, Tulkarem en Nablus. De Palestijnen zouden volgens Peres' schema nog dit jaar een bestuursraad kunnen kiezen, maar de Israëlische aftocht van de rest van de Westoever zou niet eerder dan medio 1997 worden voltooid.

Arafat zei gisteren dat 'verkiezingen in geen geval kunnen worden gehouden vóór een volledige Israëlische terugtrekking uit alle bevolkingscentra - steden, dorpen, gehuchten en vluchtelingenkampen'. Arafat pleitte ook voor 'gezamenlijke patrouilles' in betwiste gebieden. Israël begon gisteren met de bouw van een Palestijns-Israëlisch verbindingsbureau nabij Jenin, de eerste stad die aan de Palestijnse politie zal worden overgedragen.

Arafats uitspraken weerspiegelen de uitlating van PLO-onderhandelaar Erakat, die gisteren zei dat de PLO 'nooit' met een gedeeltelijke terugtrekking heeft ingestemd. 'Het is alles of niets.'

De delegaties, respectievelijk geleid door de Israëlische topambtenaar Uri Savir en de Palestijnse minister Ahmed Qurei, pogen op een geheime plaats de details van een akkoord uit te werken. Zalman Shoval, een hoge Likud-functionaris, zei dat zijn partij, eenmaal in de regering gezeten, zich niet noodzakelijkerwijs gebonden zal achten aan een autonomie-akkoord.

Israël poogt de terugtrekking zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven, omdat het een oplossing voor de kwestie van de 130 joodse nederzettingen op de Westoever moet vinden. Honderden kolonisten blokkeerden gisteren door in een langzame stoet te rijden het verkeer op een weg op de Westoever. Kolonistenleiders kondigden aan ten westen van Ramallah een nieuwe nederzetting te zullen stichten.

Meer over