Arabische topdiplomaat biedt aan te bemiddelen Spanning Sudan en Egypte loopt op

De secretaris-generaal van de Islamitische Conferentie (OIC), Hamid Al-Gabid, heeft zondag aangeboden te bemiddelen tussen Egypte en Sudan. De betrekkingen tussen de twee Arabische staten zijn sinds vorige week maandag gestaag verslechterd, toen de Egyptische president Mubarak aan een moordaanslag ontsnapte waarbij mogelijk Sudanezen waren betrokken....

AFP, Reuter

CAIRO/KHARTUM

Volgens anonieme bronnen bij de Egyptische veiligheidsdienst blijkt uit voorlopig onderzoek dat Sudanese inlichtingenfunctionarissen een rol hebben gespeeld bij de mislukte aanslag in Addis Abeba. Onafhankelijke deskundigen twijfelen aan de juistheid van deze berichten. De Ethiopische politie schoot zaterdag drie van de vijf voortvluchtige verdachten dood. Het zou om 'Arabieren' gaan. Of de als hoofdverdachte aangemerkte 'Mohammed Serraj' tot de slachtoffers behoort, is onbekend. Serraj zou een Sudanees zijn.

Sudan diende zaterdag bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een klacht in tegen Egypte vanwege de Egyptische 'agressie' in de Halaib-driehoek op de grens tussen de twee landen. Bij een Egyptische overval op een grenspost zou in de nacht van dinsdag op woensdag een Sudanese officier zijn gedood. Egyptische bronnen geven een andere lezing van het grensincident.

De belangrijkste politieke adviseur van Mubarak, Ousama al-Baz, poogde zaterdag de spanningen met het buurland te temperen. 'Zelfs als wordt bewezen dat dat officiële of semi-officiële Sudanese instanties betrokken zijn geweest bij de aanslag op Mubarak, zal Egypte geen militaire operaties ondernemen tegen Sudan', aldus Al-Baz. Egypte heeft politieke en juridische middelen om op zo'n situatie in te spelen', zo zei hij. Ook minister van Buitenlandse Zaken Amr Musa zei zaterdag dat van militaire actie 'geen sprake' kon zijn.

Minister Amr Musa deed een dag later echter een felle waarschuwing uitgaan naar de Sudanese spirituele leider, de fundamentalist Hassan al-Turabi. Deze had zaterdag geopperd dat Sudan door zijn controle over de Nijl in het voordeel zal zijn in een mogelijk conflict met Egypte, en de Sudanese bevolking opgeroepen zich gereed te houden voor de oorlog. 'Ik verzoek Turabi niet met vuur te spelen, en ook niet met water', zo zei Amr Musa.

Sudanese kranten schreven het afgelopen weekeinde dat de 'Sudanese massa's bereid zijn te sterven voor hun territoriale integriteit'. Honderden Sudanezen gingen gisteren in Khartum de straat op om tegen Egypte te betogen. De Sudanese juntaleider, generaal al-Bashir, zei gisteren voor een gehoor van duizenden Sudanezen in een congresgebouw dat 'de revolutie niet van haar islamitische koers zal afwijken'. Hij veroordeelde de Egyptische aantijgingen als leugens.

Meer over